recent

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΟ... DUBAI ! ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ.

Οι πρώτοι βιοκαλλιεργητές στην έρηµο είναι πραγµατικότητα. Σχεδόν σαν σε κίνηµα εξελίσσεται η καλλιέργεια φρούτων και κηπευτικών, βιολογικής καλλιέργειας σε κήπους, βεράντες, µπαλκόνια ακόµα και ταράτσες στα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα (ΗΑΕ) και συγκεκριµένα στη δηµοφιλέστερη πόλη τους, το Ντουµπάι.

Η πιο γνωστή όµως «γωνιά» βιολογικών οπωροκηπευτικών της πόλης είναι η Αγορά Αγροτών (Farmers’ Market) στην ταράτσα των Πύργων Jumeirah Emirates στο Ντουµπάι. Εκεί µαζεύονται αγρότες που καλλιεργούν τοπικά βιολογικά φρούτα και λαχανικά και αντεπεξέρχονται µε µεγάλη µαεστρία τις ιδιαίτερες κλιµατολογικές συνθήκες (καυτός ήλιος, πολύ υψηλές θερµοκρασίες) που επικρατούν στα ΗΑΕ. Οι αγρότες αυτοί είναι δεσµευµένοι στο σκοπό της βιολογικής γεωργίας και στην καλλιέργεια τροφίµων βασιζόµενοι στις αρχές της βιωσιµότητας. Τρανό παράδειγµα αυτού του ιδεολογικού προτύπου είναι ο Σάιφ Αλ Σάµσι της εταιρίας Bufjair Trading Company (BTC). 
«Από την αρχή που ξεκίνησα τη βιολογική καλλιέργεια το 2007 σκεφτόµουν να δηµιουργήσω κάτι καλό για τους ανθρώπους για την υγεία και την ευτυχία τους που είναι πιο σηµαντικός σκοπός από το κέρδος», δηλώνει ο ίδιος στην εφηµερίδα “The National” του Αµπού Ντάµπι.

Εξυπνάδα και φυσικά σκευάσµατα

«Όσο πιο έξυπνος είσαι τόσο πιο εύκολα θα επιβιώσεις», αναφέρει ο Αµπτάλα Αλ Άουεις της εταιρείας Modern Organic Farm στην “The National”. 
Χάρη στην εξυπνάδα, την επιλογή κατάλληλων τεχνικών και την τεχνογνωσία, οι αγρότες στα ΗΑΕ κατάφεραν να επεκτείνουν τις καλλιεργητικές περιόδους και την ποικιλία των προϊόντων που καλλιεργούν. Χρησιµοποιούν δροσερές αποθήκες και ειδικά τούνελ για να προστατεύουν τα φυτά τους από τις υψηλές θερµοκρασίες το καλοκαίρι και το έδαφος προετοιµάζεται από τα τέλη Ιουλίου, µε σκοπό φυτευτεί τον Αύγουστο, όπου είναι δυνατόν - αλλά τίποτα δεν µεταφέρεται έξω µέχρι να είναι σίγουρο ότι οι θερµοκρασίες δεν θα υπερβαίνουν τους 40 ° C. Ανάλογα µε την ποικιλία, οι καλλιέργειες χρειάζονται 25-60 ηµέρες από τη φύτευση έως την πρώτη συγκοµιδή. Ορισµένα φυτά, όπως το µπρόκολο, εξακολουθούν να παράγουν κατά τη διάρκεια της σεζόν άλλα, όπως τα καρότα, έχουν σταδιακή φύτευση ώστε να εξασφαλιστεί η συνεχής παροχή της αγοράς. Αντί για χηµικά λιπάσµατα οι βιοκαλλιεργητές στο Ντουµπάι χρησιµοποιούν ιχθυάλευρα και κοπριά πουλερικών και προχωρούν στην άρδευση των καλλιεργειών µε πρόγραµµα. Για να κρατούν µακριά παράσιτα, µύκητες και σκουλήκια χρησιµοποιούν αυτοσχέδια σκευάσµατα από καυτερή πιπεριά, γαρίφαλο, µαγιά ψωµιού και βιολογικό σκόρδο. Στη συνέχεια, τo µείγµα απλώνεται στο έδαφος και στα φυτά κατά τη διάρκεια της άρδευσης.

Καλλιεργώντας στην καυτή άµµο

Εκτός από τον καυτό ήλιο, οι αγρότες στο Ντουµπάι έχουν να αντιµετωπίσουν και τη σύσταση του εδάφους. Στα ΗΑΕ, τα πιο πλούσια εδάφη για καλλιέργεια, που βρίσκονται πιο βαθιά στην ενδοχώρα κοντά στις ακτές, αποτελούνται κυρίως από άµµο. Για να ανταπεξέλθουν και σ’ αυτό το εµπόδιο οι βιοκαλλιεργητές ανακατεύουν το έδαφος µε χώµα για γλάστρες (40%), γλυκιά άµµο (50-60%) και περλίτη (5%). Ο περλίτης είναι µια ηφαιστειογενή τέφρα που βοηθά στον αερισµό του εδάφους. Σηµειώνεται, τέλος, ότι η Αγορά Αγροτών στην ταράτσα των Πύργων Jumeirah Emirates είναι ανοικτή κάθε Παρασκευή από τις 9.00 το πρωί έως τις 1.00 το βράδυ, έχει δωρεάν πάρκιν και φιλοξενεί 6-8 βιοκαλλιεργητές.

Άρθρο της Φανής Γιαννακοπούλου
Πηγή: Agrenda.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου