recent

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

409 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ - ΑΠΟ ΤΟ 2012 ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ ΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΕΣ !!!

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες και τα διάφορα ιδρύματα του κράτους είναι γνωστά και βέβαια συχνά έχουν τις ρίζες τους στην τραγική οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει η ελληνική πολιτεία. Η υγεία βέβαια είναι ένας από εκείνους που πάσχουν βαριά και μονίμως βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι μονάδες υγείας των Πατρών.

Μια από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις είναι το πρώην 409 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, του οποίου τα κτιριακά τουλάχιστον προβλήματα είναι εμφανή. Αν και το προσωπικό του, ιατρικό και όχι μόνο, αποδεδειγμένα δίνει καθημερινά μάχες για να διατηρήσει το όντως υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχει, το κτίριο τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά προδίδει την ηλικία του, προκαλώντας ανάμεικτα συναισθήματα σε όσους το επισκέπτονται...

Αυτό που αντικρίζουν οι ασθενείς και οι επισκέπτες είναι ξηλωμένα πατώματα, μισοσπασμένα καθίσματα, ξεχαρβαλωμένα ντουλάπια και πεσμένοι σοβάδες...

Μέσα σε όλα και οι δεκάδες πυροσβεστήρες στους τοίχους, που έχουν να ελεγχθούν και να αναγομωθούν χρόνια, έχοντας αναλάβει πλέον διακοσμητικό ρόλο
, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια όσων βρίσκονται στο κτίριο και των υποδομών βέβαια του νοσοκομείου, σε περίπτωση πυρκαγιάς! Ούτε λίγο, ούτε πολύ, οι πυροσβεστήρες του νοσοκομείου έχουν να ελεγχθούν και να αναγομωθούν από το 2012, όταν ο νόμος και οι τεχνικές τους προδιαγραφές επιβάλουν τον ετήσιο έλεγχο.


Εξάλλου και η εικόνα μόνο των εν λόγω πυροσβεστήρων, δεν αφήνει και πολλές ελπίδες να λειτουργήσουν σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο. Σε κάποιους η ένδειξη της πίεσης στα μανόμετρα είναι στο απόλυτο μηδέν, από άλλους λείπουν οι περόνες ασφαλείας, ενώ κοινό τους χαρακτηριστικό είναι το κόκκινο πλαστικό δαχτυλίδι που προδίδει την ξεπερασμένη χρονολογία του ελέγχου τους (2012). Ακόμα όμως και αυτοί που εξωτερικά δείχνουν σε ικανοποιητική κατάσταση, είναι αμφίβολο αν θα λειτουργήσουν σε περίπτωση ανάγκης αφού η ξηρά σκόνη που περιέχουν ως κατασβεστικό υλικό πετρώνει με την πάροδο των χρόνων και κάνει τον πυροσβεστήρα μη λειτουργικό.

Οι  ΚΥA 618/43/20-1-2005 (ΦΕΚ Β’ 52) και ΚΥΑ 17230/671/1- 9-2005 (ΦΕΚ Β’ 1218), ορίζουν ρητά πως όχι μόνο επιβάλλεται ο ετήσιος έλεγχος των πυροσβεστήρων και η αντικατάσταση του ειδικού δακτυλίου, αλλά ορίζει πως ανά τρίμηνο θα πρέπει να γίνεται οπτικός έλεγχος κατά τον οποίο ο υπεύθυνος θα ελέγχει εάν ο πυροσβεστήρας είναι τοποθετημένος στο καθορισμένο σημείο, δεν εμποδίζεται, είναι ορατός, έχει ευανάγνωστες οδηγίες, δεν έχει εμφανή σημεία κακώσεων και δεν έχει χρησιμοποιηθεί.

Προφανώς τίποτα από αυτά δε συμβαίνει στο συγκεκριμένο τουλάχιστον νοσηλευτικό ίδρυμα, στο οποίο μάλιστα στεγάζονται ιδιαίτερα ευαίσθητες κλινικές όπως για παράδειγμα η Γυναικολογική - Μαιευτική, του νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας.

Όσα κι αν είναι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα ίδρυμα και δη ένα νοσοκομείο, σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να γίνεται έκπτωση στην ασφάλεια. Είναι άραγε τόσο μεγάλο το κόστος συντήρησης των πυροσβεστήρων ή η αιτία της τραγικής τους κατάστασης είναι απλά η αδιαφορία ή η άγνοια των αρμοδίων;

Διαβάστε μέσω του παρακάτω συνδέσμου χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση, τη συντήρηση και τα είδη των πυροσβεστήρων, από ηλεκτρονικό έντυπο του Πυροσβεστικού Σώματος:







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου