recent

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΙΣΑΑΚ ΚΑΙ ΣΟΛΩΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ VIDEO ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΤΩΝ ΩΣ ΤΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Παρασκευή, 2 Αυγούστου 1996. Έπειτα από πέντε ολόκληρους μήνες προετοιμασίας, η μεγάλη πορεία των μοτοσυκλετιστών από την Κύπρο και όλη την Ευρώπη, με αφετηρία το Βερολίνο και προορισμό την Κερύνεια ξεκινά το ταξίδι της. Σκοπός η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης πανευρωπαϊκά για το ζήτημα της συνεχιζόμενης κατοχής στην Κύπρο.

Κυριακή, 11 Αυγούστου 1996. Χιλιάδες μοτοσυκλετιστές από την Κύπρο και την Ελλάδα βρίσκονται στη σημεία συγκέντρωσης έχοντας συναντήσει τους συναδέλφους τους που ταξίδεψαν από το Βερολίνο. Όλα είναι έτοιμα για το τελευταίο μέρος της πορείας. Αυτό επί κυπριακού εδάφους. Μέχρι την Κερύνεια!

Κι όμως. Με απόφαση του τότε προέδρου της Κύπρου Γλαύκου Κληρίδη το τελικό στάδιο της πορείας ματαιώνεται! Η πεντάμηνη προετοιμασία, ο ενθουσιασμός των συμμετεχόντων, ακόμη και ο έρανος των Κυπρίων για την ενίσχυση της πορείας αποδεικνύονται μάταια.

Η συνέχεια είναι τραγική. Μετά τη ματαίωση της πορείας οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι κινούνται ασύντακτα και ασυντόνιστα προς κάθε κατεύθυνση. Πολλοί από αυτούς μεταβαίνουν στο οδόφραγμα της Δερύνειας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την τουρκική κατοχή, αγνοώντας τόσο τον πάνοπλο και αδίστακτο τουρκικό στρατό, όσο και τους φανατισμένους εποίκους και τα αποβράσματα των "γκρίζων λύκων" που έχουν μεταφερθεί από την Τουρκία για να σκοτώσουν.

Στα επεισόδια που ακολουθούν ο Τάσος Ισαάκ παγιδευμένος στα συρματοπλέγματα της νεκρής ζώνης, αφήνει την τελευταία του πνοή δεχόμενος τα άνανδρα χτυπήματα του όχλου των βαρβάρων, ανήμπορος να αντιδράσει.

Τρεις ημέρες αργότερα, την Τετάρτη 14 Αυγούστου 1996 και ανήμερα της επετείου του Αττίλα ΙΙ και της κατάληψης της Αμμοχώστου, κηδεύεται ο Τάσος Ισαάκ. Αμέσως μετά την ταφή του πλήθος κόσμου μεταβαίνει στο οδόφραγμα της Δερύνειας για να αποτήσει φόρο τιμής στο σημείο που δολοφονήθηκε ο ήρωας. Εκεί ο εξάδελφός του Σολωμός Σολωμού, πέφτει νεκρός από τις σφαίρες των υπανθρώπων του Ντενκτάς, στην προσπάθειά του να ανέβει στον ιστό και να υποστείλει τη σημαία του ψευδοκράτους.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τις δολοφονίες των εθνομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, από τις ορδές των Μογγόλων, ας δούμε παρακάτω ένα εξαιρετικό Video με το χρονικό των γεγονότων από τη διοργάνωση και την έναρξη της μηχανοκίνητης αντικατοχικής πορείας, μέχρι τα τραγικά γεγονότα του οδοφράγματος της Δερύνειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου