recent

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

ΑΠΑΤΗ ΤΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ 60 ΕΥΡΩ...

Όπως όλοι γνωρίζουμε εδώ και σχεδόν δύο ημέρες έχει επιβληθεί στη χώρα Capital Control, δηλαδή περιορισμός κίνησης κεφαλαίων. Καθένας μας πλέον δεν έχει δικαίωμα να διαχειρίζεται τα χρήματά του όπως εκείνος νομίζει, αλλά όπως αποφάσισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που εδώ και πέντε μήνες λυμαίνεται τη χώρα και την έχει οδηγήσει στο χείλος της απόλυτης καταστροφής.

Το ημερήσιο όριο ανάληψης από τα ΑΤΜ ορίστηκε στα 60 ευρώ. Είναι γνωστό ότι τα ΑΤΜ δίνουν μόνο χαρτονομίσματα. Άρα κάποιος που επιλέγει να ζητήσει το ανώτατο ημερήσιο όριο θα πρέπει να πάρει από το μηχάνημα 3 χαρτονομίσματα των 20 ευρώ ή 6 χαρτονομίσματα των 10 ευρώ ή 12 χαρτονομίσματα των 5 ευρώ ή 1 χαρτονόμισμα των 50 ευρώ και άλλο ένα των 10 ευρώ.

Κανένα ΑΤΜ μέχρι σήμερα δεν διέθετε άλλα χαρτονομίσματα πέραν αυτών των 20 και των 50 ευρώ. Από χθες το πρωί οπότε και ισχύει το Capital Control ελάχιστα είναι τα μηχανήματα που διαθέτουν χαρτονομίσματα των 20 ευρώ. Ως εκ τούτου οι περισσότεροι αναγκάζονται
να επιλέγουν να πάρουν 50 ευρώ και όχι 60!

Με λίγα λόγια το ημερήσιο όριο για τη συντριπτική πλειοψηφία των ΑΤΜ είναι 50 ευρώ και όχι 60...

Για πολλούς πλησιάζοντας την ουρά στο ATM η πρώτη ερώτηση είναι "αν δίνει χρήματα" και η δεύτερη "αν δίνει 20ευρα"...

Εννοείται βέβαια ότι ένας μεγάλος αριθμός μηχανημάτων ή δεν εφοδιάζεται καθόλου με χρήματα ή δεν εφοδιάζεται επαρκώς, με αποτέλεσμα πολλά να παραμένουν άδεια ή να αδειάζουν άμεσα.

Σαν να μη φτάνουν όλα τα άλλα, χθες κυκλοφόρησε έντονα η φήμη ότι το ημερήσιο όριο θα άλλαζε και από 60 ευρώ θα γινόταν μόλις 20! Είναι άξιο απορίας τι θα συνέβαινε με τα ΑΤΜ αν γινόταν αυτό... Βέβαια το κυβερνητικό επιτελείο έσπευσε να διαψεύσει τη φημολογία, όπως παγίως κάνει. Δεδομένου όμως ότι όσα διαψεύδονται από την κυβέρνηση, λίγο μετά επιβεβαιώνονται με τραγικό τρόπο, όλα είναι πιθανά. Τις επόμενες ώρες άλλωστε δε θα μπορεί ίσως να γίνει και διαφορετικά, αφού ακόμα και με το όριο των 60 ευρώ (όπου αυτό είναι δυνατόν), οι εκροές κεφαλαίων είναι μεγάλες και το χειρότερο είναι ότι τα μετρητά στερεύουν ακόμα και στις τράπεζες.

Η αναξιοπιστία της κυβέρνησης είναι πλήρης οδηγώντας απλούς μεροκαματιάρηδες πολίτες σε κινήσεις πανικού. Δε φταίνε οι πολίτες που κάνουν ουρές μπροστά από τα ΑΤΜ, αλλά οι απαράδεκτοι κυβερνητικοί χειρισμοί της τελευταίας στιγμής και το παρανοϊκό ψευτο-δημοψήφισμα που διοργανώνει.

Υπενθυμίζεται ότι αρκετοί είναι οι συνταξιούχοι των οποίων οι συντάξεις δεν έχουν καταβληθεί! Ακόμη όμως κι εκείνοι που τυπικά έλαβαν τη σύνταξή τους, μπορούν να τη δουν μόνο στο υπόλοιπο του λογαριασμού τους, αφού δεν έχουν τη δυνατότητα να την εκταμιεύσουν. Αρχικά όπως γνωρίζουμε η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι κάποια υποκαταστήματα θα άνοιγαν με σκοπό όσοι συνταξιούχοι ήθελαν να εκταμιεύσουν σε μετρητά ολόκληρη τη σύνταξή τους. Μερικές ώρες αργότερα η απόφαση άλλαξε και ορίστηκε ότι το μέγιστο ημερήσιο όριο ανάληψης για τους συνταξιούχους θα είναι τα 240 ευρώ. Τελικά ούτε αυτό ίσχυσε και αυτή τη στιγμή το όριο είναι μόλις 120 ευρώ την εβδομάδα!!!

Είναι φανερό ότι το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται σε πανικό. Τους είναι αδύνατο να υπολογίσουν ακόμη και απλά πράγματα, αν μπορεί κάποιος να πει ότι είναι κάτι "απλό" πλέον, εδώ που έφερε αυτή η ανίκανη συγκυβέρνηση την οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου