recent

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

ΠΟΤΕ Η ΓΕΦΥΡΑ ΘΑ ΛΑΒΕΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ ;;;

31 Δεκεμβρίου 2016, παραμονή πρωτοχρονιάς. Μια κοπέλα 31 ετών αφήνει το αυτοκίνητό της στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου "Χαρίλαος Τρικούπης" και όπως όλα δείχνουν, πηδά στη θάλασσα από ύψος 60 μέτρων για να αυτοκτονήσει.

Πέντε ημέρες μετά και παρά τις έρευνες του Λιμενικού Σώματος και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ακόμη δεν έχει εντοπιστεί κανένα ίχνος της.

Η άτυχη συμπολίτισσά μας δυστυχώς δεν ήταν ο πρώτος άνθρωπος που αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του πέφτοντας από τη Γέφυρα. Μέχρι σήμερα άλλοι τέσσερις συνάνθρωποί μας έχουν κατορθώσει να αυτοκτονήσουν πηδώντας από τη Γέφυρα στη θάλασσα, ενώ άλλος ένας σώθηκε την τελευταία στιγμή. Κι εδώ είναι που γεννάται ένα ερώτημα.

Η Γέφυρα δεν έχει καμία ευθύνη για αυτό που συνέβη πέντε (!) φορές;

Δε φέρει καμία ευθύνη για το γεγονός ότι καθένας (και μάλιστα πολύ εύκολα), μπορεί να τη "χρησιμοποιήσει" για να δώσει τέλος στη ζωή του;

Μήπως ακόμη και για λόγους ηθικής τάξης, θα έπρεπε να λάβει κάποια μέτρα για το περιορισμό του φαινομένου;

Μήπως οι υπεύθυνοι της εταιρίας που τη διαχειρίζεται θεωρούν πως πέντε νεκροί είναι λίγοι ώστε να μπουν σε έξοδα λήψης μέτρων;

Εν έτη 2017 σχεδόν τίποτα δεν είναι τεχνικά δύσκολο.

Πόσο δύσκολο είναι για παράδειγμα να τοποθετηθεί ενός κάποιου είδους δίχτυ ασφαλείας που δεν θα επιτρέπει την πτώση στη θάλασσα;

Θα ήταν πολύ άσχημο αν ο διάδρομος των πεζών διέθετε ψηλά κάγκελα ή πλέγμα που δε θα επέτρεπε σε κανέναν να πηδήξει;

Ιδιαίτερα η ιδέα της τοποθέτησης διχτυού ασφαλείας για την πρόληψη του φαινομένου των αυτοκτονιών, αλλά ακόμα και για την περίπτωση ενός ατυχήματος, ασφαλώς δεν είναι της Μαυροδάφνης... Είναι ένα μέτρο που έχει ληφθεί σε άλλες γέφυρες και λοιπές κατασκευές ανά τον κόσμο, όπως για παράδειγμα στη γέφυρα Golden Gate στο San Francisco.

Το δίχτυ ίσως δεν μηδενίσει τις πιθανότητες θανάτου του ανθρώπου που θα επιχειρήσει να αυτοκτονήσει. Σίγουρα όμως θα λειτουργήσει αποτρεπτικά. Σε κάθε περίπτωση η Γέφυρα έχει την υποχρέωση να κάνει κάτι, γιατί μέχρι σήμερα -και παρά τα επανειλημμένα περιστατικά- δεν έχει κάνει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ!

Κάποιος θα πει ότι όταν ένας άνθρωπος είναι αποφασισμένος να βάλει τέλος στη ζωή του, δεν τον σταματά τίποτα και κανείς, κι αυτό ίσως να είναι αλήθεια. Είναι γνωστό όμως ότι αν κάποιος καταφέρει να ανέβει στην ταράτσα του σπιτιού σας και βρει την πόρτα της ανοιχτή και πέσει στο κενό, θα έχετε προβλήματα με το νόμο, ακόμη κι αν αυτό έγινε εν αγνοία σας.

Προφανώς για τη Γέφυρα ισχύουν άλλα... αφού κανείς δεν έχει ασχοληθεί μέχρι σήμερα με τις ευθύνες της, τις νομικές και τις ηθικές!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου