recent

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

ΜΙΑ ΙΔΕΑ - 300 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟ ή 6.700 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟ ;;;

Τις τελευταίες ημέρες του 2016 η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την πορεία διαφόρων δεικτών στην Ελλάδα. Τα περισσότερα δυστυχώς, δεν μας εξέπληξαν ή δε μας εξέπληξαν θετικά... Βουνό τα προβλήματα και οι αριθμοί δε λένε ψέματα και το ένα φέρνει το άλλο, στην τροχιά του φαύλου κύκλου που περιστρεφόμαστε.

Κάποια από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν αφορούν τη διακύμανση του πληθυσμού της Ελλάδας και γίνεται πασιφανές ότι η μείωση του έχει πάρει πλέον εξαιρετικά ανησυχητικές διαστάσεις. Αν κανείς συνυπολογίσει μάλιστα πως δεκάδες χιλιάδες νέοι μετανάστευσαν και φέτος από την Ελλάδα, η κατάσταση παίρνει διαστάσεις εφιάλτη.

Το τοπίο που έχει διαμορφωθεί μπορεί όμως να αλλάξει αν εφαρμοστούν απλές ιδέες!

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη διακύμανση του πληθυσμού

Ενδεικτικά, η έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει πως οι γεννήσεις για το έτος 2016 ανήλθαν στις 91.847 έναντι 121.212 θανάτων. Μάλιστα το 21,3% του πληθυσμού είναι ηλικίας άνω των 65 ετών και μόλις το 14,4% είναι κάτω των 14 ετών! Επιπλέον, υπολογίζεται ότι το 2016 εισήλθαν στη χώρα μας 64.446 άτομα και έφυγαν ως μετανάστες για άλλες χώρες 106.804 άτομα!

Το πρόβλημα και οι αιτίες του


Με το ρυθμό που απομειώνεται πλέον ο πληθυσμός της Ελλάδας, προβλέπεται ότι το 2050, δηλαδή σε μόλις 33 χρόνια, η χώρα μας θα κατοικείται από μόλις 8 εκατομμύρια Έλληνες στην πλειοψηφία τους όχι νέους, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Είναι λοιπόν παραπάνω από προφανές ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα, δραστικά και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιστροφή της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, αν θέλουμε η Ελλάδα να συνεχίσει να κατοικείται από Έλληνες. Στην πραγματικότητα, τα μέτρα αυτά θα έπρεπε να έχουν ληφθεί εδώ και δεκαετίες, αφού το δημογραφικό πρόβλημα δεν είναι σημερινό...

Η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει αποδείξει ότι η πολιτεία, ανεξαρτήτως του χρώματος της κυβέρνησης, δεν έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αύξηση των γεννήσεων. Αντιθέτως, μεθοδικά προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει τους Έλληνες να γίνουν γονείς και τους θέτει συνεχώς νέα εμπόδια.


Τα προβλήματα που γεννώνται είναι γνωστά. Πέραν της πρωτοφανούς συρρίκνωσης του έθνους των Ελλήνων που μετρά μερικές χιλιάδες χρόνια ιστορίας, πολλές από τις πτυχές των σημερινών δημοσιοοικονομικών προβλημάτων άπτονται (αν δε συναρτώνται άμεσα) και της υπογεννητικότητας. Πώς για παράδειγμα μπορεί να επιβιώσει οποιοδήποτε ασφαλιστικό σύστημα όταν δεν τροφοδοτείται από νέους εργαζομένους και είναι αναγκασμένο να συντηρεί στρατιές γερόντων; Ποιοι θα στελεχώσουν στο κοντινό μέλλον νευραλγικές υπηρεσίες που εξ ορισμού απαιτούν νέους, πχ τα Σώματα Ασφαλείας;

Εξίσου γνωστές βέβαια είναι και οι αιτίες που γεννούν το πρόβλημα. Για την ακρίβεια υπάρχει μια σχέση που ενώνει την απάθεια των κυβερνήσεων, με τις αιτίες του προβλήματος. Η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα τουλάχιστον, έχει σχεδόν επιβληθεί από τις κυβερνήσεις. Πρόσφατα μάλιστα έφτασε να θεωρείται "τεκμήριο πλούτου" η πατρότητα και η μητρότητα. Όσο περισσότερα παιδιά έχει μια οικογένεια, τόσο περισσότερο επιβαρύνεται φορολογικά. Οι φωστήρες που νομοθετούν γνωρίζουν πως για να μεγαλώσει ένα παιδί, χρειάζονται και... κάποια χρήματα. Άρα όσοι γεννούν, είναι εύποροι.

Όσο κι αν άλλαξε ο τρόπος ζωής των Ελλήνων και των Ελληνίδων, όσο κι αν η ανάγκη για "καριέρα" και "σταδιοδρομία" έγινε αυτοσκοπός, ο θεσμός της οικογένειας στην Ελλάδα ακόμη αντέχει, παρά το γεγονός ότι δέχεται συντονισμένο μένος πανταχόθεν.

Τα ζευγάρια στην Ελλάδα, θέλουν να αποκτήσουν παιδιά! Δεν έχουν όμως την οικονομική δυνατότητα να τα μεγαλώσουν, όπως θέλουν και όπως πρέπει.

Η παροχή του επιδόματος των 600.000.000 ευρώ στους συνταξιούχους

Πολύ πρόσφατα, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε και πραγματοποίησε τη διανομή επιδόματος ύψους άνω των 600.000.000 ευρώ σε συνταξιούχους που λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη κάτω των 800 ευρώ. Το επίδομα αυτό αφορούσε περίπου 1.600.000 συνταξιούχους και τα ποσά που έλαβαν ανήλθαν σε μερικές εκατοντάδες ευρώ.

Είναι γεγονός πως οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα έχουν δεχθεί βαρύ πλήγμα στις αποδοχές τους, έχοντας σηκώσει το μεγαλύτερο ίσως μέρος των επιβαρύνσεων της εποχής των μνημονίων. Τα 300-400 ευρώ που έλαβαν μέσω του ανωτέρω επιδόματος όμως, δυστυχώς δεν τους έλυσαν κανένα πρόβλημα. Ενδεχομένως να αποτέλεσαν μια κάποια ανακούφιση για τις υποχρεώσεις του τέλους του έτους, όμως στην πραγματικότητα οι περισσότεροι εκ των δικαιούχων, ούτε που κατάλαβαν ότι τα πήραν, αφού άμεσα τα "επέστρεψαν".

Η χώρα μας λοιπόν, μοίρασε ένα τεράστιο ποσό στους συνταξιούχους το οποίο ουσιαστικά πήγε στα χαμένα. Σαν να μη δόθηκε ποτέ...

Όπως αναφέρεται παραπάνω, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το 2016 γεννήθηκαν μόλις 90.000 παιδιά! Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή και τις επόμενες δεκαετίες, έχει ανάγκη κυρίως από νέους Έλληνες. Όλα τα άλλα μπορούν να περιμένουν. Η ανάγκη της Ελλάδας για νέους Έλληνες είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη από την ανάγκη των συνταξιούχων για "μια ανάσα". Η άμεση προτεραιότητα της χώρας πρέπει να είναι η αύξηση του γηγενούς πληθυσμού, η οποία μάλιστα θα πρέπει να είναι τόσο μεγάλη, άμεση και με τέτοια διάρκεια που να αντιστρέψει την κατάσταση.

Μια ιδέα απλή και εφαρμόσιμη

Μήπως θα ήταν προτιμότερο αυτά τα 600.000.000 που μοιράστηκαν ως φιλοδώρημα στους συνταξιούχους, να δίδονταν για την αναγέννηση της Ελλάδας;

Ποιος είναι αυτός που θα διαφωνούσε, αν αυτά τα 600.000.000 δίνονταν σε εκείνες τις οικογένειες που απέκτησαν αυτά τα 90.000 παιδιά, όταν όλοι γνωρίζουμε πως η πλειοψηφία αυτών των οικογενειών θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να τα μεγαλώσει;;;

Ελάχιστοι θα ήταν αντίθετοι αν ακόμη ακόμη θεσμοθείτο και ένας νέος φόρος, ο οποίος θα συντηρεί έναν εθνικό λογαριασμό, που θα καταβάλει ετησίως ένα ποσό όπως το ανωτέρω σε όσες οικογένειες αποκτούν παιδιά!

Υπολογισμοί

Γεννήθηκαν 90.000 παιδιά. Περίσσευαν 600.000.000 ευρώ για το 2016.

Το ελληνικό κράτος θα μπορούσε να προσφέρει άμεσα για κάθε νεογέννητο, στην οικογένειά του ποσό άνω 6.700 ευρώ!!!

Αν μάλιστα η παροχή αυτή δινόταν με κάποια τυπικά οικονομικά κριτήρια, το ποσό για κάθε παιδί θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερο. Για παράδειγμα θα μπορούσε να τεθεί ένα όριο εισοδήματος της οικογένειας (π.χ. 50.000 ευρώ), κάτω από το οποίο θα δινόταν αυτό το εφ' άπαξ βοήθημα.

300 ευρώ για κάθε συνταξιούχο ή 6.700 ευρώ για κάθε νεογέννητο; Τι προτιμάτε; Τι έχουμε σήμερα περισσότερο ανάγκη;;;

Αυτά τα 6.700 ευρώ δεν θα ήταν ένα σοβαρό βοήθημα για κάθε οικογένεια που μεγαλώνει παιδιά;

Παγίωση της παροχής

Αν αυτό το ποσό παγιωνόταν ως παροχή για κάθε νέο παιδί που γεννιέται, σίγουρα θα λειτουργούσε ως πολύ σοβαρό κίνητρο για την απόκτηση παιδιών και άρα την αύξηση του πληθυσμού. Αύξηση του πληθυσμού η οποία μεσομακροπρόθεσμα θα απέδιδε πολλά περισσότερα χρήματα και στο ελληνικό κράτος και στους συνταξιούχους.

Για την ακρίβεια, η αύξηση του πληθυσμού, σε συνδυασμό ασφαλώς με τη γενικότερη ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας, είναι ο μόνος δρόμος μέσω του οποίου μπορεί να υπάρχουν συνταξιούχοι στο μέλλον και να λαμβάνουν αξιοπρεπείς αποδοχές. Το ασφαλιστικό σύστημα για να συντηρηθεί χρειάζεται νέους εργαζόμενους. Χρειάζεται νέους ανθρώπους!

Η δημιουργία ενός ταμείου που θα εξασφάλιζε ετησίως το ανωτέρω ποσό, δεν είναι δύσκολη υπόθεση. Αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση και σοβαρή ενημέρωση του λαού. Τα χρήματα μπορούν εύκολα να εξασφαλιστούν με την ανεπαίσθητη αύξηση κάποιου ή κάποιων από τους έμμεσους φόρους, π.χ 1-2 λεπτά της τιμής των καυσίμων ή 5-10 λεπτά της τιμής των ποτών και των τσιγάρων...

Υπάρχει η πολιτική βούληση;

Μάλλον όχι.

Παραπάνω διαβάζετε μια αρκετά απλή ιδέα, η οποία αν τα πράγματα είναι όπως μας τα λέει η κυβέρνηση, είναι εξαιρετικά εύκολα εφαρμόσιμη. Όπως μας είπαν, τα 600.000.000 που μοιράστηκαν στους συνταξιούχους, ήταν απλά το περίσσευμα... του πλεονάσματος!

Η παραπάνω ιδέα δε διεκδικεί νόμπελ... Είναι πολύ απλή και ασφαλώς χρειάζονται πολλές ακόμη ώστε να περιοριστεί το πρόβλημα. Κανονικά θα έπρεπε κάποιος, σε κάποια από τις κυβερνήσεις που πέρασαν, να την είχε σκεφτεί.
Είναι εξαιρετικά απίθανο να μην το έχει σκεφτεί κανείς. Γιατί όμως δεν εφαρμόζεται;

Η εξήγηση είναι απλή. Η κυβέρνηση, αυτή και όλες οι προηγούμενες, όταν πλησιάζουν εκλογές αποφασίζουν να μοιράσουν χρήμα στην πλέμπα. Οι Έλληνες έχουμε αποδείξει πολλάκις ότι πλησιάζουμε την κάλπη σκεπτόμενοι με το στομάχι και όχι με τον εγκέφαλο. Τα ξεροκόμματα που μόλις μας έχουν πετάξει μοιάζουν πολύ με τις πατάτες των fast food, οι οποίες συνήθως είναι νόστιμες και πάντα προκαλούν αίσθημα κορεσμού... Όταν μάλιστα μας τις σερβίρουν και ωραία κομμένες σε πολύχρωμο χαρτόκουτο, φαίνονται επιπλέον και εντυπωσιακές.

Έτσι είναι και το χρήμα που προεκλογικά μοιράζουν οι κυβερνήσεις. Κατά κανόνα είναι ελάχιστο. Ουσιαστικά δεν καλύπτει καμία ανάγκη, όμως Εντυπωσιάζει!

Στην τελευταία περίπτωση μάλιστα, τα χρήματα μοιράστηκαν σε εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους. Σε 1.600.000!!! Ελάχιστοι από αυτούς αν έμειναν ικανοποιημένοι, αρκεί! Αν μόλις 200.000 από αυτούς ψηφίσουν ξανά το κυβερνών κόμμα, μπορούν τα δεδομένα εύκολα να ανατραπούν.

Αν αντίθετα δίνονταν αυτά τα χρήματα σε μόλις 90.000 οικογένειες, το προσδοκόμενο εκλογικό όφελος μάλλον δε θα ήταν άξιο λόγου.

Τα σημερινά νεογέννητα άλλωστε, θα ψηφίσουν μετά από 18 χρόνια. Άντε 17...



Ιωάννης - Χρήστος Σπηλιόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου