recent

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟ TOP-10 ΤΩΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΩΝ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ HARVARD

Ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2015, καταφέρνοντας να μας πείσει ότι διαθέτει τις λύσεις που θα έβγαζαν την ελληνική οικονομία από το τέλμα στο οποίο είχε περιπέσει. Θριάμβευσε μάλιστα στις εκλογές υποσχόμενος πως θα καταργήσει τα μνημόνια σε ένα άρθρο, θα αυξήσει μισθούς και συντάξεις, θα καταργήσει φόρους και γενικά πως θα ζήσουμε σε μια πολύ διαφορετική και ρόδινη πραγματικότητα.

Όλα αυτά βέβαια αφού πρώτα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα έκανε τους σκληρούς της Ευρώπης και του Δ.Ν.Τ. να υποκλιθούν στις διαπραγματευτικές ικανότητες του ιδίου και των υπουργών του.

Τίποτα από αυτά τελικά δε συνέβη. Αντί να διαπραγματευθεί με σοβαρές και ρεαλιστικές προτάσεις, αποφάσισε απερίσκεπτα, σχεδόν παρανοϊκά και ανεξήγητα να συγκρουσθεί με τους δανειστές, πιστεύοντας ίσως πως θα τους τρομοκρατούσε. Έτσι, η "Ελπίδα" που θα ερχόταν, έγινε πραγματικός εφιάλτης που όχι μόνο ήρθε, αλλά εγκαταστάθηκε με προοπτικές μονιμότητας! Κανείς δεν πήρε σοβαρά τον Τσίπρα και τους ανεκδιήγητους στους οποίους εμπιστεύτηκε τις τύχες μας. Μέσα από τραγελαφικές παλινωδίες και αφού απέρριψε μια πολύ δύσκολη πρόταση από την πλευρά των δανειστών, αποφάσισε να καταφύγει δήθεν στη λαϊκή ετυμηγορία με την ελπίδα πως ο λαός θα τον διέταζε να τη δεχθεί. Κι όμως, ενώ πόνταρε στο "ταπεινωτικό" ΝΑΙ, ο λαός "περήφανα" εμπιστεύτηκε τα λόγια του, στα οποία όπως λίγο αργότερα αποδείχθηκε ούτε κι εκείνος πίστευε.

Το ΌΧΙ θριάμβευσε και ο πάταγος του θριάμβου αποκάλυψε όχι μόνο πως το δημοψήφισμα ήταν μια ακριβοπληρωμένη μπλόφα του Αλέξη που δεν έπιασε, αλλά και πως ήταν τόσο δειλός και αναποφάσιστος από την αρχή, που δεν τόλμησε να πάει ως το τέλος αυτό που εκείνος προκάλεσε, παρόλο που είχε στο πλευρό του τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Ως γνωστόν, το ΌΧΙ έγινε ΝΑΙ, ο Αλέξης έσκυψε κεφάλι και μέση και αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει ένα νέο, τρίτο μνημόνιο, με τους σκληρότερους όρους που μπορούσε να προβλέψει ακόμη και ο πιο απαισιόδοξος οπαδός του Σαμαρά.

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί του απεδείχθησαν όχι απλά κακοί διαπραγματευτές, αλλά επικίνδυνα ανίκανοι.

Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Harvard, που στην ιστοσελίδα εκπαιδευτικού προγράμματος σχετικά με Τεχνικές Διαπραγμάτευσης, δημοσιεύει αναφορά με θέμα "Top 10 Worst Negotiation Tactics of 2015", δηλαδή τις χειρότερες διαπραγματευτικές τακτικές του 2015. Την πρώτη θέση φυσικά καταλαμβάνει (και δικαίως) η τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, που οδήγησε στο τρίτο και επαχθέστερο μνημόνιο και καταδίκασε τον ελληνικό λαό σε μόνιμη φτώχεια!

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι:

Το καλοκαίρι ο Αλέξης Τσίπρας προσέγγισε τους πιστωτές της Ελλάδας για να ζητήσει ένα νέο πακέτο διάσωσης. Συγκρούστηκε όμως μαζί τους και το αποτέλεσμα δεν ήταν καλό. Δυσαρεστημένος από τη έως τότε πρότασή τους κατέφυγε σε δημοψήφισμα το οποίο οι Έλληνες απέρριψαν. Η ελληνική οικονομία υποβαθμίστηκε ακόμη περισσότερο και ο Τσίπρας και η ομάδα του αναγκάστηκαν να δεχθούν ένα ακόμη χειρότερο πακέτο διάσωσης από την Ευρώπη. Δίδαγμα: Η διαλλακτική πολιτική προσέγγισης, μπορεί να σας αποφέρει περισσότερα από τη μικροπολιτική, όταν κάνετε τολμηρές κινήσεις.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα του προγράμματος μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

http://www.pon.harvard.edu/daily/negotiation-skills-daily/top-10-worst-negotiation-tactics-of-2015/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου