recent

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ - ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ

Ο Σπύρος – Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα, Έλληνας πολίτης, κρατείται παρανόμως εδώ και μήνες στις φυλακές του Μπουρούντι, διότι ως αξιωματικός της Μπουρουντιανής αστυνομίας, αρνήθηκε να εκτελέσει εντολές βίαιων πρακτικών, οι οποίες μπορούσαν να οδηγήσουν σε δολοφονίες αμάχων διαδηλωτών. Η επιλογή του να ακούσει τη φωνή της συνείδησής του και να μην
υπακούσει εντολές άνωθεν, τον έφερε σε σύγκρουση με τους ανωτέρους του και την Μπουρουντιανή κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να συλληφθεί με την κατηγορία της συμμετοχής στην απόπειρα πραξικοπήματος του Μαΐου του 2015.

Η Μπουρουντιανή κυβέρνηση εκλέχθηκε σε ένα αμφιλεγόμενο γύρο εκλογών τον Ιούνιο του 2015. Η εκλογική διαδικασία δεν αναγνωρίζεται ως ελεύθερη από τη διεθνή κοινότητα. Η πρόσφατη πολιτική κατάσταση στο Μπουρούντι έχει προκαλέσει εκτεταμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μελών της αντιπολίτευσης και 150.000 πρόσφυγες.

Ο Σπύρος-Ρίτσαρντ, συνελήφθη στις 27 Ιουνίου 2015 και επί 10 ημέρες υπέστη βασανισμούς προς απόσπαση δήθεν ομολογίας. Στις 8 Ιουλίου μεταφέρθηκε στις φυλακές Muramvya και εν συνεχεία στις φυλακές-γκέτο Gitega, όπου κρατείται υπό άθλιες συνθήκες. Ο ίδιος και οι δικηγόροι του δηλώνουν ότι οι κατηγορίες είναι ανυπόστατες και έχουν σοβαρές ενδείξεις ότι δε θα διεξαχθεί δίκαιη δίκη. 

Ο Σπύρος με συμφοιτητές του στη Νομική
Ο Σπύρος- Ρίτσαρντ είναι Έλληνας πολίτης, ο οποίος έχει ζήσει στην Ελλάδα για σχεδόν 20 χρόνια, σπούδασε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και στη Νομική Σχολή Αθηνών εργαζόμενος παραλλήλως στη βιβλιοθήκη της ΑΣΟΕΕ. Στο μυαλό του, όμως, είχε πάντα το Μπουρούντι, τον απασχολούσε η εκεί επικρατούσα πολιτική κατάσταση, βοήθησε πολλά παιδιά από το Μπουρούντι και τη Ρουάντα να έρθουν στην Ελλάδα για σπουδές. Ο Σπύρος έφυγε από την Ελλάδα το 2005, το 2008 έγινε αξιωματικός της μπουρουντιανής Αστυνομίας, παντρεύτηκε με μια δικηγόρο και είναι πατέρας ενός γιου τρισήμιση ετών σήμερα, τον οποίο έφερε πέρυσι το καλοκαίρι στην Ελλάδα για να βαπτιστεί.


Την προσεχή Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου, ξεκινά αιφνιδιαστικά η δίκη του, η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα εξελιχθεί σε παρωδία. Δεν έχει καμία δυνατότητα να συμβουλευτεί αποτελεσματικά το δικηγόρο του, να καλέσει μάρτυρες, να βρει έγγραφα και γενικώς να προετοιμάσει στοιχειωδώς την υπεράσπισή του. Οι πολιτικές πιέσεις για καταδίκη είναι ασφυκτικές. Ο κίνδυνος για την ασφάλεια και τη ζωή του είναι άμεσος.

Κρατούμενος στο Μπουρούντι
Προκειμένου να γνωστοποιηθεί η υπόθεση του Σπύρου, έχει δημιουργήθει στο facebook το group "FREE SPIROS RICHARD HAGABIMANA", το οποίο αριθμεί σχεδόν 12.000 μέλη. Επίσης, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια συλλογής ηλεκτρονικών υπογραφών, προκειμένου το ψήφισμα να επιδοθεί στα αρμόδια Ευρωπαϊκά και Ελληνικά Όργανα, ώστε να διερευνηθούν οι βασανισμοί, στους οποίους υπεβλήθη ο Σπύρος και να διασφαλιστεί η διεξαγωγή δίκαιης δίκης δια της παρουσίας διεθνών παρατηρητών.

Η διαδικτυακή ψηφοφορία διεξάγεται μέσω της δημοφιλούς ιστοσελίδας διοργάνωσης δικτυακών δημοψηφισμάτων Avaaz.
Αξίζει τον κόπο να βοηθήσουμε όλοι κοινοποιώντας την είδηση ή απλά την ψηφοφορία και ενημερώνοντας γνωστούς και φίλους!

Μπορείτε κι εσείς να συμμετάσχετε στην ψηφοφορία και να αυξήσετε τις ελπίδες η προσπάθεια να έχει θετικό αποτέλεσμα, μέσω του παρακάτω συνδέσμου.


Το άρθρο περιέχει πληροφορίες από το site Avaaz και από το group στο facebook "FREE SPIROS RICHARD HAGABIMANA".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου