recent

Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

ΤΙ "ΨΗΦΙΖΟΥΝ" ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΩΝ; - ΟΙ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΩΝ

Ήδη Σάββατο 4 Ιουλίου 2015, μερικές ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες του ψευτο-δημοψηφίσματος της Κυριακής. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συρόμενος από την αδυσώπητη εσωκομματική αντιπολίτευση των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, τις απειλές Καμμένου, την ανευθυνότητα του φωστήρα που διάλεξε για Υπουργό Οικονομικών, αλλά κυρίως αρνούμενος να παραδεχθεί την προσωπική του ήττα, αποφάσισε να πηδήξει τελικά στο κενό, χωρίς καν να είναι ο ίδιος σίγουρος αν μπορεί να ελπίζει σε κάποιου είδους σωτηρία.

Αύριο Κυριακή λοιπόν στις 07:00 θα ανοίξουν οι κάλπες, θα κλείσουν στις 19:00 και... στις 21:00 περίπου η αγωνία θα λάβει τέλος. Μόνο μια βδομάδα κράτησε η "προεκλογική" περίοδος και ως εκ τούτου οι δημοσκοπήσεις ήταν περιορισμένες και ελάχιστα διαφωτιστικές. Κοινό τους συμπέρασμά το οριακό προβάδισμα του ΝΑΙ επί του ΟΧΙ, με τη διαφορά να είναι και κάτω του στατιστικού λάθους. Με λίγα λόγια οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ισοπαλία ή πιο σωστά δείχνουν μια μη σημαντική στατιστικά τάση υπέρ του ΝΑΙ.

Είναι σχεδόν βέβαιο λοιπόν ότι η διαφορά του αποτελέσματος του ψευτο-δημοψηφίσματος θα είναι λίγες ποσοστιαίες μονάδες. Παρ' ότι καλούμαστε ως πολίτες να αποφασίσουμε για κάτι εξόχως καθοριστικό για την πορεία της χώρας, ίσως και για την επιβίωσή της, το αποτέλεσμα μπορεί να κριθεί ακόμη και για μία ψήφο. Μια ψήφος αρκεί για να δώσει στο ΝΑΙ ή το ΟΧΙ τη "νίκη".

Η παροιμία λέει "Κυριακή κοντή γιορτή" και το να κάνουμε εκτιμήσεις για το "νικητή" έχει ελάχιστη σημασία. Ποιος όμως δε θα ήθελε να ξέρει που πραγματικά γέρνει η πλάστιγγα;

Οι δημοσκόποι μπορεί να μη μπορούν να μας βοηθήσουν ιδιαίτερα, όμως οι διεθνείς εταιρίες στοιχημάτων δείχνουν να είναι βέβαιες για το ποιος θα επικρατήσει. Αν και όλα είναι πιθανά μέχρι την Κυριακή, το σίγουρο είναι ότι οι εταιρίες στοιχημάτων πάντα προσέχουν τι αποδόσεις δίνουν, με στόχο το ελάχιστο ρίσκο για τα χρήματα που ποντάρουν οι ίδιες.


Η γνωστή ιστοσελίδα για το ηλεκτρονικό στοίχημα Oddschecker.com, σε αναζήτηση σχετικά με το ελληνικό ψευτο-δημοψήφισμα, ενημερώνει στον πίνακα που παρατίθεται παρακάτω, ότι και οι πέντε διεθνείς εταιρίες στοιχήματος, που προσφέρουν προς στοιχηματισμό το αποτέλεσμα της Κυριακής, δίνουν αποδόσεις σχεδόν
 διπλάσιες υπέρ του ΝΑΙ, προεξοφλώντας "νίκη" του.

Αναλυτικότερα:


ΝΑΙ
ΟΧΙ
SkyBet
1,4
2,75
BetVictor
1,44
2,63
PaddyPower
1,44
2,63
LadBrokes
1,44
2,63
BetFair
1,44
2,63

Κλικ για μεγέθυνση
Όπως λένε οι δημοσκοπήσεις που κυκλοφόρησαν, οι "αναποφάσιστοι" αποτελούν περίπου το 10-15% των ψηφοφόρων, ενώ στην "παράσταση νίκης" προηγείται και μάλιστα με μεγάλη διαφορά το ΝΑΙ.

Η στατιστική, λέει ότι ο κύριος όγκος των αναποφάσιστων συνήθως ψηφίζει αυτό που θεωρείται πιθανότερο να επικρατήσει. Τάσσονται δηλαδή στο τέλος με αυτού που πιστεύουν ότι θα νικήσουν. Όλοι άλλωστε θέλουν να είναι με τους νικητές...

Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που οι παραπάνω εταιρίες "ψηφίζουν" ΝΑΙ.

Είδομεν... Κοντός ψαλμός αλληλούια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου