recent

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

APPLE ΚΑΙ SAMSUNG - Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ

«Η Samsung έχει επιστρέψει με εκδικητικές διαθέσεις στην αγορά των τσιπ. Αν κοιτάξει κανείς το σύνολο της παραγωγικής ικανότητας που θα θέσει σε λειτουργία, θα καταλάβει ότι επενδύει ένα εκπληκτικό ποσό χρημάτων» είπε Betsy Van Hees, αναλύτρια της Wedbush Securities.

H μεγαλύτερη «βεντέτα» του κλάδου της τεχνολογίας ενδέχεται να μετατραπεί σε μια ακαταμάχητη συνεργασία. Οι σχέσεις μεταξύ της Apple και της Samsung Electronics φαίνεται πως βγαίνουν από τον... καταψύκτη, όπου βρίσκονται από όταν ο πόλεμος που κήρυξε ο Steve Jobs ανάγκασε τις πάλαι ποτέ εταιρικές συντρόφους να δώσουν τέλος στις προσοδοφόρες συμβάσεις προμηθειών και να επιδοθούν σε δαπανηρές δικαστικές διαμάχες. Τον Αύγουστο του 2014, ο CEO της Apple, Tim Cook, συμφώνησε να αρχίσει να επιλύει τη διαμάχη με τη Samsung για τις πατέντες και οι δύο εταιρείες ένωσαν ξανά τις δυνάμεις τους για νέα προϊόντα.

Η Samsung κατασκευάζει το βασικό τσιπ για το επόμενο iPhone, καθώς και οθόνες για άλλα προϊόντα της Apple. Η εταιρεία έχει προϋπολογίσει δαπάνες 14 δισ. δολαρίων για τις νέες εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό που αναμένεται να υπηρετήσουν, μεταξύ άλλων, το νέο μεγάλο της πελάτη. Η εν λόγω συμμαχία θα δώσει στην Apple πρόσβαση σε ένα από τα μεγαλύτερα, πιο εξελιγμένα εργοστάσια κατασκευής μικροεπεξεργαστών στον κόσμο, ούτως ώστε να συνεχίσει να ξεπερνά σε πωλήσεις τον ανταγωνισμό. Αλλά και η Samsung λαμβάνει νέες, κρίσιμης σημασίας, παραγγελίες για τσιπ, που θα τη βοηθήσουν να αντισταθμίσει τη στασιμότητα της κερδοφορίας στη μονάδας κινητών τηλεφώνων. Σχεδόν όλες οι άλλες εταιρείες του κλάδου θα υποφέρουν, ξεκινώντας με τις Taiwan Semiconductor Manufacturing και SanDisk. «Η Samsung έχει επιστρέψει με εκδικητικές διαθέσεις στην αγορά των τσιπ», λέει η Betsy Van Hees, αναλύτρια της Wedbush Securities. «Αν κοιτάξει κανείς το σύνολο της παραγωγικής ικανότητας που θα θέσει σε λειτουργία, θα καταλάβει ότι επενδύει ένα εκπληκτικό ποσό χρημάτων».

Δεδομένου ότι τα έσοδα από τη δραστηριότητα στον κλάδο τηλεπικοινωνιών συρρικνώθηκαν κατά 19% το περασμένο έτος, η Samsung έχει καλό λόγο να στρέψει ξανά την προσοχή της στην κατασκευή των τσιπ, που σημείωσε ανάπτυξη 6% στο ίδιο διάστημα.

Τον Ιούνιο του 2014, η μονάδα κινητής τηλεφωνίας της Samsung ήταν υπεύθυνη για περισσότερο από το 60% των λειτουργικών κερδών της εταιρείας. Το ποσοστό διολίσθησε στο 37% έως το τέλος του περασμένου έτους, με τη μονάδα ημιαγωγών να παίρνει τη σκυτάλη, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το ήμισυ των εσόδων.

Σωρός «θυμάτων»

Ένας ακόμα πιθανός χαμένος από την «ερωτική σχέση» της Apple με τη Samsung είναι η SanDisk. Η εταιρεία, η οποία κατασκευάζει κάρτες μνήμης για τα iPhone, iPad και Mac, ανακοίνωσε τον Απρίλιο χαμηλότερες των αναμενομένων εκτιμήσεις για τα μεγέθη της. Επικαλέστηκε τις χαμηλότερες τιμές, τις καθυστερήσεις στα προϊόντα και την απώλεια πελατών. Η Apple εκτιμάται ότι είναι ένας από αυτούς τους πελάτες, αφού στράφηκε στη Samsung για τις κάρτες μνήμης που χρησιμοποιούνται σε πολλά νεότερα μοντέλα Mac, σύμφωνα με τους αναλυτές. «Το παιχνίδι εναντίον της Samsung δεν είναι ποτέ εύκολο», λέει ο Daniel Amir, αναλυτής της Ladenburg Thalmann. «Έκλεψε τη συνεργασία της SanDisk με την Apple».

Η Apple ήταν με διαφορά ο μεγαλύτερος πελάτης της SanDisk, συνεισφέροντας το 19% των εσόδων της κατασκευάστριας τσιπ. Η εξάρτηση της SanDisk από την Apple και η επακόλουθη επίπτωση θα στείλει μήνυμα στις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου που έχουν παρόμοια σχέση με τον γίγαντα του Cupertino της Καλιφόρνιας. Η Micron Technology, η SK Hynix, η AU Optronics και η TSMCαντλούν από την Apple μεγάλο μέρος των εσόδων τους και καθεμία ανταγωνίζεται ευθέως τη Samsung στον δικό της τομέα.

Παρότι κατασκευάζει τσιπ για την Apple, η Samsung συνεχίζει να λανσάρει τα δικά της smartphones. Τα Galaxy S6 και S6 Edge, που κυκλοφόρησαν στις 10 Απριλίου, λαμβάνουν θετικές κριτικές. Ωστόσο, έχει κάθε λόγο να επιστρέψει στις ρίζες της.

Samsung και Apple αντιπροσωπεύουν μαζί το 17% της παγκόσμιας αγοράς τσιπ, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Gartner. Και καλύπτουν το 40% της αγοράς smartphone βάσει πωληθεισών μονάδων, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IDC. Με άλλα λόγια, δεν μπορείς να τις αποφύγεις εύκολα.

Η Samsung «απογαλακτίζεται»

Και σαν να μην τους έφτανε που χάνουν τη συνεργασία με την Apple, οι εταιρείες κατασκευής τσιπ πρέπει να ανησυχούν και για τη Samsung πουαρχίζει να φτιάχνει μόνη της τα περισσότερα από τα εξαρτήματα που χρειάζεται για τις δικές της συσκευές. Τα τελευταία μοντέλα Galaxy πήραν από τη «μαμά» Samsung τους επεξεργαστές, τα τσιπ αποθήκευσης, τα μόντεμ και τους επεξεργαστές οθόνης, ενώ τα προηγούμενα μοντέλα ενσωμάτωναν εξαρτήματα άλλων εταιρειών. Η Samsung είχε υποσχεθεί να μη στραφεί σε δικά της εξαρτήματα, εάν πετύχαινε μια καλή συμφωνία σε άλλον τομέα. Αλλά αυτό δεν φαίνεται να ισχύει πια.

Μετά την Apple, ο μεγαλύτερος πελάτης της SanDisk είναι η Samsung. Επίσης, η Qualcomm, η μεγαλύτερη σχεδιάστρια τσιπ τηλεφώνων στον κόσμο και δημιουργός του μόντεμ του iPhone, έχει τις Samsung και Apple ψηλά στη λίστα των μεγαλύτερων πελατών της. Η Samsung απέρριψε τα εξαρτήματα της Qualcomm για τα Galaxy S6 και S6 Edge και σχεδιάζει να παρακάμψει τους επεξεργαστές της στα επόμενα τηλέφωνα Galaxy Note.

Μπορεί ο πρόεδρος της Qualcomm, Paul Jacobs, να έχει χαράξει στρατηγική για να ανακτήσει τη χαμένη δραστηριότητα. Η εταιρεία δεν κατάφερε να κερδίσει τις παραγγελίες για το Galaxy εν μέρει επειδή κατασκεύαζε τα τσιπ της με μια ελαφρώς πεπαλαιωμένη διαδικασία παραγωγής, γεγονός που περιόριζε τις βελτιώσεις στην απόδοση και στη ζωή της μπαταρίας. Ερωτηθείς στις 28 Απριλίου τι θα μπορούσε να κάνει για να φέρει πίσω τη Samsung, ο Jacobs πρότεινε η Qualcomm να μεταφέρει την παραγωγή της πίσω στα προηγμένα εργοστάσια της κορεατικής εταιρείας.

ΠΗΓΗ: Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου