recent

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

WATSA ΣΕ ΤΣΙΠΡΑ: "ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ..."

Αχτίδα αισιοδοξίας από έναν εκ των λιγοστών μεγάλων ξένων επενδυτών που επιμένουν δημοσίως στις προοπτικές της Ελλάδας προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση του Prem Watsa, επικεφαλής της Fairfax Financial Holdings με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη.

Πέραν των επίσημων ανακοινώσεων, πηγές που βρίσκονται εις γνώσιν όσων συζητήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταφέρουν πως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, με τον Καναδό επενδυτή να αφήνει περιθώρια για νέες τοποθετήσεις στην ελληνική αγορά, εφόσον επέλθει συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και πιστωτών και τo επιτρέψουν οι συνθήκες.

Ο Watsa εμφανίστηκε αισιόδοξος εκτιμώντας πως μια συμφωνία στη διαπραγμάτευση με τους διεθνείς πιστωτές είναι δυνατή, διότι αυτή είναι η μόνη λογική εξέλιξη και τη χρειάζονται και οι δύο πλευρές. Τόνισε, δε, πως οι συμφωνίες συχνά ολοκληρώνονται την τελευταία στιγμή. Στο πλαίσιο αυτό, προέβλεψε πως σε ένα χρόνο από σήμερα, το περιβάλλον θα είναι διαφορετικό και στο νέο περιβάλλον η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει σημαντικά καθώς διαθέτει πλήθος πλεονεκτημάτων.

Σύμφωνα με τους ίδιους συνομιλητές, ο επικεφαλής της Fairfax που επισκέπτεται την Αθήνα για δεύτερη φορά σε διάστημα τεσσάρων μηνών, εξέφρασε την επιθυμία να υλοποιηθούν και νέες επενδύσεις στην Ελλάδα, πέραν όσων ήδη έχουν υλοποιηθεί (Eurobank, Grivalia, Μυτιληναίος, Praktiker). Όπως σημειώνουν, η Fairfax εξετάζει διαρκώς συγκεκριμένες επενδυτικές περιπτώσεις στην Ελλάδα τις οποίες και αξιολογεί, μεταξύ των οποίων και στον κλάδο ασφάλισης και αντασφάλισης που αποτελεί πεδίο κύριας δραστηριότητας της Fairfax. Ο καναδικός όμιλος διεθνώς ελέγχει εταιρείες στον ασφαλιστικό κλάδο του μεγέθους των Crum & Forster, Northbridge Financial, Zenith, Falcon Insurance, ICICI Lombard, Gulf Insurance, Alliance Insurance, Polish Re, Singapore Re, Group Re, Advent, Odyssey Re κ.ά.

Το βασικότερο μήνυμα που θέλησε να μεταφέρει ο Prem Watsa τόσο κατά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και αργότερα, στα κεντρικά της Eurobank, στην οποία η Fairfax αποτελεί anchor investor, είναι πως οι τοποθετήσεις του καναδικού ομίλου στην Ελλάδα έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Όπως τόνισε, οι βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις, είτε στις τιμές των μετοχών, είτε στην οικονομία, δεν θα πρέπει να αποτελούν λόγο ανησυχίας. 

Ο καναδικός όμιλος Fairfax, η ονομασία του οποίου προέρχεται από τη φράση "Fair and Friendly Acquisitions" σήμερα διαθέτει πάγια 31,7 δισ. δολαρίων
και πέρυσι εμφάνισε καθαρά έσοδα 469 εκατ. δολ. Στην Ελλάδα ανακοίνωσε την πρώτη του τοποθέτηση τον Αύγουστο του 2012, λίγες εβδομάδες μετά τις διπλές εκλογές, όταν απέκτησε μέσω του Χ.Α το 14,78% των μετοχών της Grivalia Properties (τότε Eurobank Properties), πωλητής του οποίου ήταν η Lamda Development. Ακολούθησε υποχρεωτική δημόσια πρόταση, μέσω της οποίας το ποσοστό της ανεβαίνει το σημερινό 41,65%, ενώ τον Φεβρουάριο του 2014 η Grivalia ενισχύεται μέσω ΑΜΚ με 193 εκατ. ευρώ. Ακολούθησαν τοποθετήσεις στην EFG Eurobank, το Μυτιληναίο και η εξαγορά της Praktiker Hellas.

ΠΗΓΗ: Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου