recent

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Οι Επτανησιακοί Σύλλογοι των Πατρών, διοργανώνουν και φέτος εορταστικές εκδηλώσεις για να τιμήσουν την επέτειο της ένωσης των Επτανήσων με τη μητέρα Ελλάδα.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος, επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι ο Ιερός Ναός του Αγίου Γερασίμου στην Ακτή Δυμαίων.

Όπως ανακοίνωσαν οι Επτανησιακοί Σύλλογοι των Πατρών το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, στις οποίες είναι καλεσμένοι όσοι αγαπούν τα Επτάνησα ανεξαρτήτως καταγωγής, θα έχει ως εξής:

Σάββατο 23/5/2015 και ώρα 20:00
Προαύλιο Ιερού Ναού Αγίου Γερασίμου

α) Ομιλία από την Αντιπρόεδρο του Συλλόγου των εν Πάτραις Κεφαλλήνων κ. Κέλλυ Ρασσιά – Θεοφιλάτου

β) Πρόγραμμα λαϊκών και παραδοσιακών χορών που θα παρουσιάσουν τα χορευτικά τμήματα των Συλλόγων Κεφαλλήνων και Λευκαδίων και το Χορευτικό του Οργανισμού Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Δήμου Πάτρας.

γ) Πρόγραμμα από τη Λαϊκή Ορχήστρα Δήμου Πατρέων

Κυριακή 24/5/2015
Ιερός Ναός Αγίου Γερασίμου

07:00 - 10:00: Θεία Λειτουργία - Αρτοκλασία.

10:00: Δοξολογία για την Επέτειο - Πανηγυρικός της ημέρας.

Θα ακολουθήσει κέρασμα στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίου Γερασίμου.


Για την ιστορία της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, καλό είναι να γνωρίζουμε τα παρακάτω:

Λίγο καιρό πριν την ίδρυση της Επτανήσου (ή Ιονίου) Πολιτείας, με την συμμετοχή των νησιών του Ιονίου με πρωτεύουσα την Κέρκυρα, και συγκεκριμένα το 1797 οι Ενετοί αποχωρούν από το νησί και αυτό περνά στα χέρια των Ριζοσπαστών Γάλλων όπου καίνε δημοσίως το “Libro D’oro”.

Δύο μόλις χρόνια αργότερα τα Επτάνησα περνούν στα χέρια των Ρωσοτούρκων οι οποίοι με τη σειρά τους μένουν μόνο για ένα χρόνο.

Το 1800 η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν τη…συνθήκη σύμφωνα με την οποία αναγνώριζαν τα νησιά του Ιονίου ως αυτόνομο κράτος.

Τότε στα 1800 ιδρύεται η Ιόνιος Πολιτεία. Η Κέρκυρα μαζί με τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου σχηματίζει αυτόνομη πολιτεία με δική της σημαία και βουλή (Ιόνιος Βουλή).

Ήταν η πρώτη φορά που ο ελληνικός λαός κέρδισε το δικαίωμα να κυβερνάται από μόνος του, μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453. Στα 7 χρόνια που διήρκησε η οικονομική και η κοινωνική ζωή των Κερκυραίων βελτιώθηκε εντυπωσιακά. Τότε ιδρύθηκε και η πρώτη Ιόνιος Ακαδημία.

Ομως με το ξέσπασμα του ρωσοτουρκικού πολέμου η Ιόνιος Πολιτεία τάσεται με το πλευρό των Ρώσσων οι οποίοι τελικά θα ηττηθούν, έτσι τα Επτάνησα πέρασαν και πάλι στην κατοχή των Γάλλων για οχτώ χρόνια, στην διάρκεια των οποίων χτίστηκε και το Λιστόν σε πιστή αντιγραφή της οδού Ριβολί του Παρισιού.

Στα 1815 με την ίδρυση του Ενωμένου Κράτους των Ιονίων Νήσων η Κέρκυρα παραμένει για 49 χρόνια υπό Αγγλική προστασία. Στα χρόνια αυτά η ανάπτυξη δε σταματάει. Οι Αγγλοι έκτισαν το ναό του Αγίου Γεωργίου και τους στρατώνες στο Παλαιό Φρούριο καθώς και το κτίριο του Προνοητή (που σήμερα δεν σώζεται) Επίσης στην Παλιά πόλη την Επαυλη του Προνοητή.

Ολα αυτά τα χρόνια γίνονται πολλές προσπάθειες από τους Επτανήσιους για ανεξαρτητοποίηση των νησιών και ένωση τους με την υπόλοιπη (απελευθερωμένη από το 1827) Ελλάδα. Τελικά το 1863 υπογράφτηκε στο Λονδίνο συνθήκη των μεγάλων δυνάμεων σύμφωνα με την οποία η Αγγλία παραιτείται από την προστασία των Ιόνιων νήσων.

Στις 21 Μαΐου του 1864 τα Επτάνησα εντάσσονται επισήμως στην Ελλάδα και στο Κάστρο της Κέρκυρας υψώνεται η Ελληνική σημαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου