recent

Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ - ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΟΡΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΣΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ;

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τη στάση που θα κρατήσει στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ο συνέταιρος του Αλέξη Τσίπρα στην αλλοπρόσαλη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

Ο ίδιος πολύ πρόσφατα δήλωσε δημόσια ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει πρόταση για το όνομα του κρατιδίου των Σκοπίων, το οποίο να περιλαμβάνει τον όρο "Μακεδονία".

Η δήλωση αυτή ήχησε πολύ ωραία στα αυτιά μας, αφού η πλειοψηφία των Ελλήνων διαφωνεί με το ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας μας. Η θέση αυτή μάλιστα μοιάζει με ανάχωμα έναντι των προδοτικών προτάσεων για σύνθεση ονομασία, που όπως φαίνεται προωθείται από το ΣΥΡΙΖΑ (τουλάχιστον).

Δυστυχώς όμως ο Καμμένος έχει παράδοση στα "λέω και ξελέω" και οι κωλοτούμπες του, έχουν γίνει πλέον ανέκδοτο.

Μάλιστα, με την κυβέρνηση να δέχεται πιέσεις πανταχόθεν για το ζήτημα αυτό, το λεγόμενο "μασάζ" τόσο στον Πάνο, όσο και στους βουλευτές του έχει ήδη αρχίσει. Επιπλέον, με υπόγεια μέσα, ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει στηρίγματα σε μεμονωμένους βουλευτές άλλων κομμάτων, οι οποίοι φαίνονται πρόθυμοι να σπάσουν τις κομματικές γραμμές.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ;

Όπως είναι γνωστό, τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ανήκουν στο
λεγόμενο "συνταγματικό τόξο" (από το οποίο εξαιρείται η Χρυσή Αυγή), αρνούνται να ψηφίσουν υπέρ σύνθετης ονομασίας η οποία να περιέχει τον όρο "Μακεδονία", αν την πρόταση δε στηρίξουν και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι. Με λίγα λόγια, τα κόμματα του "συνταγματικού τόξου" δεν είναι κατά του ξεπουλήματος του ονόματος της "Μακεδονίας". Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι είναι έτοιμοι να συνδράμουν την κυβέρνηση στην προδοσία που σχεδιάζεται, με την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχει και ο Καμμένος...

Το μόνο κόμμα που φαίνεται να έχει ξεκάθαρη θέση επί του ζητήματος (πέραν της Χρυσής Αυγής), είναι η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, το οποίο δηλώνει κάθετα αντίθετο σε κάθε χρήση του όρου "Μακεδονία" από το κρατίδιο των Σκοπίων και δηλώνει αμετακίνητο, υπό οποιαδήποτε συνθήκη.

Και αφού λοιπόν Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι δηλώνουν πως δεν θα υπερψηφίσουν, μάλλον είναι δύσκολο να επικρατήσει μια πρόταση σύνθετης ονομασίας. Ή μήπως όχι...

ΞΕΧΑΣΑΜΕ ΤΟ ΚΚΕ

Στον αντίποδα των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης βρίσκεται, το ΚΚΕ. Εμμέσως πλην σαφώς κορυφαία στελέχη του και κυρίως ο Θανάσης Παφίλης, μας προϊδεάζουν πως το κόμμα θα υπερψηφίσει μια πρόταση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό. Μάλιστα στις 29 Δεκεμβρίου 2017, ο Θανάσης Παφίλης δήλωσε πως το ΚΚΕ "δεν είχε και δεν έχει κανένα πρόβλημα με σύνθεση ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό". Αν και δεν είπε ξεκάθαρα τι θα πράξουν οι βουλευτές του όταν και αν το θέμα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, πρόσθεσε λακωνικά ότι "το ΚΚΕ δεν εξαρτά τη θέση του από τους συσχετισμούς και τις πολιτικές συγκυρίες". Άλλωστε ιστορικά, οι θέσεις του ΚΚΕ σε ζητήματα που αφορούσαν τη Μακεδονία, απείχαν πολύ από το να θεωρηθούν "πατριωτικές"!

Τα ευκόλως εννοούμενα λοιπόν παραλείπονται... Το ΚΚΕ θα αποτελέσει το στήριγμα του ΣΥΡΙΖΑ στο ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας. Όσο κι αν το ΚΚΕ αποκηρύσσει κάθε είδους "συγγένεια" με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι καταβολές τους είναι το λιγότερο κοινές. Ποτέ δεν έχουν διαφωνήσει σε όσα αφορούν εθνικά μειοδοτικές θέσεις. Ούτε και το τώρα θα το κάνουν.

ΤΙ ΘΑ ΠΡΑΞΕΙ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ;

Πολλοί πιστεύουν ότι η "καυτή πατάτα" είναι στα χέρια του Καμμένου. Κάθε άλλο... Ο Καμμένος θα λειτουργήσει εκ του ασφαλούς. Είναι εξαιρετικός καιροσκόπος και η συγκυρία τον ευνοεί, παρά τα όσα γράφονται και λέγονται.

Ο Καμμένος θα διατηρήσει τη θέση του και δεν θα ψηφίσει υπέρ μιας πρότασης σύνθετης ονομασίας.

Αντί για αυτόν, θα το κάνει το ΚΚΕ και η πρόταση θα περάσει. Όσο κι αν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ κ' ΣΙΑ ωρύονται περί απώλειας της δεδηλωμένης, πουθενά το Σύνταγμα δεν προβλέπει απώλεια δεδηλωμένης στην περίπτωση που οι κυβερνητικοί εταίροι διαφωνήσουν επί ενός ζητήματος, ακόμη κι αν αυτό είναι τόσο μεγάλης σημασίας. 

Τον Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, δεν τους παίρνουν άλλες κωλοτούμπες. Αυτό είναι το τελευταίο τους χαρτί και θα προσπαθήσουν να το παίξουν κάνοντας μια έξυπνη μπλόφα. Αν ο Καμμένος ψηφίσει τελικά "ναι", αυτό θα σημάνει το οριστικό πολιτικό του τέλος και δεν το θέλει. Ήδη οι διάφορες δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν στο όριο του στατιστικού λάθους και μια τέτοια ψηφοφορία θα είναι "δίχως αύριο".

Τίμια στάση για τον Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες είναι αυτονόητο ότι θα ήταν η διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού, άρα η πτώση της κυβέρνησης. Τα στελέχη αυτής της κυβέρνησης όμως είναι ξεκάθαρο πως δεν παραιτούνται για κανένα λόγο και πως θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο και κάθε κόστος να εξαντλήσουν το περιθώριο που τους δίνει το Σύνταγμα και θα κάνουν εκλογές όταν αισθανθούν πως θα βγουν λιγότερο χαμένοι. Ο ίδιος ο Καμμένος δε, δεν δείχνει να μετράει και πολύ ζητήματα που άπτονται "τιμιότητας" και "ηθικής". Με το πλήθος των σκανδάλων που φέρουν χαραγμένο το όνομά του, θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί προ πολλού. Η ακόλαστη όμως ανάγκη του για εξουσία (και η γνώση του πως όταν φύγει από τη Βουλή θα πάει στη φυλακή), δεν του αφήνουν περιθώρια για "δεύτερες σκέψεις".

Ο Καμμένος διατηρώντας τη θέση του, θα προσπαθήσει να πείσει τους ψηφοφόρους του, ότι δεν υποχωρεί σε εθνικά ζητήματα. Ότι κρατάει τις υποσχέσεις του, τουλάχιστον σε τόσο σοβαρά θέματα. Θα κάνει ηρωική έξοδο ελπίζοντας σε αυτοδιάσωση, η οποία όμως είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει τεράστιο ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό, αφού η κίνηση αυτή θα εκθέσει τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ.

Το ρήγμα αυτό θα είναι τέτοιο που δεν θα προκαλέσει απλά μεγάλο πολιτικό κόστος στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σεισμό που το πιθανότερο είναι τελικά να γκρεμίσει το οικοδόμημα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που βασίζεται σε μια λυκοφιλία άνευ προηγουμένου. Είναι μάλλον απίθανο η κυβέρνηση να καταφέρει να παραμείνει στη θέση της σε μια τέτοια περίπτωση, ο Καμμένος όμως ελπίζει πως με τη μπλόφα του, θα διασωθεί.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ; ΨΗΦΙΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου