recent

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΑΣ

13 Δεκεμβρίου 1943. Οι ορδές των Γερμανών κατακτητών, ξεκληρίζουν τα Καλάβρυτα, εκτελώντας μαζικά τον ανδρικό πληθυσμό της πόλης και δεκάδες άλλους αθώους στα γύρω χωριά. Αν και ο πραγματικός αριθμός των εκτελεσθέντων παραμένει άγνωστος, είναι βέβαιο ότι ανέρχεται σε εκατοντάδες. Κάποιοι εκτιμούν ότι φτάνει τους 1500, ενώ άλλοι υπολογίζουν ότι οι εκτελεσθέντες στα Καλάβρυτα ήταν περίπου 500.

Βεβαίως αυτό έχει ελάχιστη σημασία καθώς ανεξαρτήτως αριθμού, μιλάμε για ένα άγριο έγκλημα πολέμου, που διέπραξαν οι Γερμανοί.

Το διέπραξαν όμως μόνο οι Γερμανοί;
Είναι οι Γερμανοί οι μόνοι υπεύθυνοι για τη θηριωδία των Καλαβρύτων ή υπάρχουν κάποιοι που έχουν έστω ένα μερίδιο ευθύνης;

Ας μη φοβόμαστε την ιστορική πραγματικότητα. Η αλήθεια ίσως δε βολεύει κάποιους, όμως δυστυχώς για εκείνους δε μπορεί να διαφοροποιηθεί, ούτε να "στρογγυλευθούν" τα πράγματα.

Η σφαγή των Καλαβρύτων πραγματοποιήθηκε από τους Γερμανούς, με ευθύνη των προδοτών του ΕΛΑΣ. Των ανθελλήνων κομμουνιστοσυμμοριτών του ΕΛΑΣ!

Τα εγκλήματα των Γερμανών κατά τη διάρκεια της κατοχής ουκ ολίγα. Μακρύς ο κατάλογος των πόλεων και των χωριών που γνώρισαν τον "πολιτισμό" τους. Τα Καλάβρυτα είναι μια πόλη μεταξύ εκείνων που κατέστρεψαν εκ θεμελίων και εξόντωσαν τον πληθυσμό τους. Λίγο πολύ όμως η αφορμή για κάθε έγκλημα ήταν παρόμοια. Για κάθε νεκρό Γερμανό στρατιώτη, ως αντίποινα εκτελούνταν δεκάδες Έλληνες. Η τακτική αυτή ήταν γνωστή και κάθε αντάρτης που σκότωνε ένα Γερμανό, γνώριζε εκ των προτέρων ότι οι Γερμανοί θα εκτελούσαν πολλαπλάσιους Έλληνες. Οι Γερμανοί συνήθως ζητούσαν την παράδοση εκείνων που είχαν σκοτώσει τους στρατιώτες τους, προκειμένου να μην πραγματοποιήσουν τις απειλές τους.

Ας δούμε τι συνέβη στην περίπτωση των Καλαβρύτων. Ας δούμε ποια ήταν η αφορμή της καταστροφής της πόλης και του πληθυσμού της...

Όπως είναι γνωστό, η παρουσία του γερμανικού στρατού ήταν περιορισμένη εντός της ελληνικής επικράτειας. Οι περισσότερες ελληνικές περιοχές είχαν παραδοθεί στους Ιταλούς και βρίσκονταν υπό ιταλική διοίκηση. Μια τέτοια περιοχή ήταν και η Αχαΐα και ιδιαίτερα τα Καλάβρυτα.

Το Σεπτέμβριο του 1943 η Ιταλία συνθηκολόγησε και ο ιταλικός στρατός έπαψε να είναι ενεργός. Συνεπεία αυτού του γεγονότος, οι Γερμανοί εκτιμούσαν ότι η κατάσταση στην Ελλάδα ήταν εξαιρετικά επισφαλής για εκείνους, αφού η παρουσία τους αρχικά ήταν πολύ περιορισμένη και στις περισσότερες περιοχές δεν υπήρχε καν στρατός κατοχής.

Εδώ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αντάρτες του ΕΛΑΣ με επικεφαλής το Μίχο, εκμεταλλευόμενοι την απουσία κατοχικού στρατού στην περιοχή των Καλαβρύτων (μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας), επέδραμαν κατά της πόλης και κατά κάποιο τρόπο την κατέλαβαν. Μάλιστα έστησαν και στρατιωτικά "δικαστήρια", με αποφάσεις των οποίων εκτελέστηκαν από τους κομμουνιστές αρκετοί εκ των κατοίκων των οποίων τα φρονήματα δε συμφωνούσαν με τα δικά τους...

Προοδευτικά, τη διοίκηση των υπό κατοχή περιοχών της Ελλάδας ανέλαβαν οι Γερμανοί, οι οποίοι προσπαθούσαν να ελέγξουν την κατάσταση όπως όπως. Έτσι εγκαταστάθηκαν και στην Αχαΐα. Μάλιστα, η περιοχή των Καλαβρύτων υπαγόταν στη διοίκηση του Αιγίου, η οποία υπαγόταν στη μεραρχία της Πελοποννήσου υπό το Στρατηγό Καρλ Φον Λε Σουίρ με έδρα την Κορινθία.

Μετά την άφιξη των Γερμανών στην Αχαΐα, οι κομμουνιστές του ΕΛΑΣ εγκατέλειψαν τα Καλάβρυτα και κατέφυγαν στα γύρω βουνά. Συχνά πυκνά όμως συνέχιζαν τις επιδρομές εναντίον της πόλης, προκειμένου να αποσπούν από τους κατοίκους τρόφιμα και ζώα.

Η γερμανική διοίκηση του Αιγίου λοιπόν, προκειμένου να διερευνήσει την κατάσταση στην περιοχή της ορεινής Αχαΐας, οργάνωσε βιαστικά ένα απόσπασμα περίπου 100 στρατιωτών υπό το λοχαγό Χαν Σόμπερ. Η αποστολή του αποσπάσματος θα διαρκούσε 2 ημέρες, κατά το διήμερο 16 και 17 Οκτωβρίου. Αντίστοιχα, η πλευρά του ΕΛΑΣ οργάνωσε απόσπασμα 200 ανταρτών και το απόγευμα της 16ης Οκτωβρίου επιτέθηκε στους Γερμανούς. Κατά τη μάχη που ακολούθησε, οι Γερμανοί στην προσπάθειά τους να αποδράσουν είτε έπεσαν νεκροί, είτε στην πλειοψηφία τους αιχμαλωτίστηκαν από τους αντάρτες. 78 ή 87 Γερμανοί στρατιώτες συνελήφθησαν αιχμάλωτοι.

Κάπου εδώ ξεκινά το δράμα των Καλαβρύτων.


Οι αντάρτες του ΕΛΑΣ αφ' ενός κρατούν τους Γερμανούς αιχμαλώτους και αφ' εταίρου εκτελούν άμεσα, με φρικιαστικό τρόπο, και παρά την αντίσταση των θεραπόντων ιατρών τους, τους Γερμανούς τραυματίες που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο των Καλαβρύτων.

Για τους επόμενους δύο μήνες ακολουθούν "διαπραγματεύσεις" με σκοπό την απελευθέρωση των Γερμανών. Στις διαπραγματεύσεις ρόλο μεσολαβητή έχουν όλοι όσοι μπορούν με κάποιο τρόπο να επηρεάσουν τη γνώμη των δύο πλευρών. Δυστυχώς όμως οι κομμουνιστές αντάρτες του ΕΛΑΣ φαίνεται να έχουν πάρει εξ αρχής τις αποφάσεις τους. Αδιαφορώντας για τις πιθανές συνέπειες, θέτουν συνεχώς απαιτήσεις τις οποίες γνωρίζουν ότι οι Γερμανοί δε μπορούν να δεχθούν. Μια από αυτές για παράδειγμα, ήταν η απελευθέρωση του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ, Νίκου Ζαχαριάδη, ο οποίος βρίσκεται στο Νταχάου.

Ο χρόνος κυλά χωρίς ιδιαίτερες εξελίξεις και όλες οι προσπάθειες πέφτουν στο κενό. Στις αρχές Δεκεμβρίου, δίνεται εντολή από τον Σουίρ, να επιχειρηθεί από το γερμανικό στρατό η απελευθέρωση των αιχμαλώτων στρατιωτών. Η επιχείρηση ξεκινά και οι πληροφορίες λένε πως οι Γερμανοί πλησιάζουν την περιοχή των Μαζεΐκων όπου κρατούνται.

Έτσι οι αντάρτες του ΕΛΑΣ, εγκαταλείπουν το χωριό και κινούνται προς το Πλανητέρο.
Κοντά στο χωριό Μάζι, εκτελούν τους αιχμαλώτους Γερμανούς στρατιώτες.
Τα πτώματά τους βρέθηκαν σε χαράδρα, άγρια δολοφονημένα.

Η συνέχεια γνωστή. Γνωστή από πριν. Οι κομμουνιστές αντάρτες του ΕΛΑΣ γνώριζαν από πριν το τι θα επακολουθούσε και αδιαφόρησαν. Γνώριζαν εξ αρχής ότι οι πράξεις τους δεν ήταν απλά μάταιες, αλλά πως θα είχαν ασύλληπτες επιπτώσεις επί του λαού της περιοχής. Ήξεραν ότι οι Γερμανοί εφάρμοζαν μαζικά αντίποινα κατά του άμαχου πληθυσμού.

Οι αντάρτες του ΕΛΑΣ, που σήμερα παρουσιάζονται ως ήρωες και πατριώτες, έχουν βασικό μερίδιο ευθύνης για τη σφαγή των Καλαβρυτινών από τους Γερμανούς. Ήξεραν ότι οι Γερμανοί θα προβούν στα αντίποινα που προέβησαν και δεν έκαναν το παραμικρό για να τα αποτρέψουν. Αντιθέτως, βάσει σχεδίου προκάλεσαν τη μήνη των Γερμανών, η οποία ήταν αναμενόμενη.

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστεί το έγκλημα των Καλαβρύτων! Το έγκλημα που διέπραξαν οι Γερμανοί, αλλά προκάλεσαν εις γνώση τους οι κομμουνιστές αντάρτες του ΕΛΑΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου