recent

Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ...

Ο Πρώτος Παγκόσμιος πόλεμος χαρακτηρίστηκε δίκαια ως "πόλεμος χαρακωμάτων". Σε όλα τα μέτωπα και κυρίως σε αυτά της Ευρώπης, οι πολεμιστές παρέμεναν καθηλωμένοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ακόμη και μήνες σε χαρακώματα. Επρόκειτο για τεράστια και δαιδαλώδη δίκτυα υπογείων σηράγγων οι οποίες επικοινωνούσαν μεταξύ τους και παρείχαν στους στρατιώτες μια κάποια στοιχειώδη ασφάλεια. Η καθήλωση αυτή βέβαια είχε ως συνέπεια την πολύ αργή πρόοδο των στρατιωτικών επιχειρήσεων, χωρίς ιδιαίτερο εδαφικό κέρδος συνήθως.

Η "ζωή" στα χαρακώματα χαρακτηριζόταν από στατικότητα, ρουτίνα, φρικτές συνθήκες διαβίωσης και η αναμονή για την επίθεση προκάλεσε πολλά προβλήματα ψυχικά στους στρατιώτες με σημαντικότερο το σπάσιμο των νεύρων. Επιπλέον οι βρώμικες συνθήκες προκαλούσαν πολλές ασθένειες.

Σίγουρα η Έριχ Μαρία Ρεμάρκ συγγραφέας του συγκλονιστικού μυθιστορήματος “Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο”, θα είχε κάτι να συμπληρώσει στο έργο της διαβάζοντας κάποιες από τις 2.000 χαραγμένες επιγραφές που βρέθηκαν
πριν μερικούς μήνες σε ένα παλαιό ορυχείο της Naours στη Γαλλία.

Ο ιατρός και φωτογράφος του National Geographic Jeff Gusky, δημοσίευσε πρόσφατα φωτογραφίες από το ορυχείο που βρίσκεται περίπου 120 χιλιόμετρα από το Παρίσι.


Οι περισσότερες επιγραφές φέρουν ονόματα Αμερικανών, Αυστραλών και Βρετανών στρατιωτών που πολεμούσαν εκεί και όπως λέει στο CNN ο φωτογράφος "κόβουν την ανάσα". "Είναι σαν το σύνδεσμο της ανθρωπότητας με ανθρώπους που έζησαν 100 χρόνια πριν. Κάποιοι από αυτούς ίσως να έμειναν στο χαράκωμα μια μέρα μόνο και την επόμενη να πήγαν στο μέτωπο. Κάποιοι μπορεί την επόμενη ημέρα να σκοτώθηκαν". Πρόσθεσε δε ότι οι επιγραφές είναι σε τόσο καλή κατάσταση που "μοιάζουν σαν να γράφτηκαν χθες".

"HJ Leach. Merely a private. 13/7/16. SA Australia,"

"HA Deanate, 148th Aero Squadron, USA. 150 Vermilyea Ave, New York City,"

"9th Batt Australians, G. Fitzhenry, Paddington, Sydney, N.S.W., 1916 July; Alistair Ross, Lismore, July,"


Είναι μερικές από τις επιγραφές...

Αξίζει να δείτε τις φωτογραφίες επισκεπτόμενοι τη σχετική ιστοσελίδα του Ιατρού και Φωτογράφου κ. Jeff Gusky μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου