recent

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

"ΌΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ" - ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ ΕΡΤ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Από την αρχή της προσφυγικής κρίσης ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός πιστός στις αξίες και τις θεμελιώδεις Αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού κινήματος, βρίσκεται στο πλευρό εκείνων που αναγκάστηκαν να αφήσουν τις πατρίδες τους και να ταξιδέψουν από τη μια άκρη της γης στην άλλη, διακινδυνεύοντας τις ζωές τους.

Όλος ο μηχανισμός του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, έχει κινητοποιηθεί και με τη βοήθεια της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου που υποστηρίζει το έργο του, καθώς και με την υλική και ηθική συμπαράσταση άλλων εθνικών συλλόγων, προσφέρει την αρωγή του σε όλα τα σημεία εισόδου, προσωρινής παραμονής και εξόδου από τη χώρα μας, των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών ιδιαίτερα, είναι ουσιαστικά η μοναδική ελληνική οργανωμένη δύναμη με δυνατότητες Διάσωσης που επιχειρεί στα παραπάνω σημεία. Δεκάδες είναι οι Εθελοντές Σαμαρείτες, Διασώστες και Ναυαγοσώστες από ολόκληρη την Ελλάδα, που έχουν συμμετάσχει στις αποστολές στα νησιά του Αιγαίου και στην Ειδομένη, σημεία που αποτελούν πύλες εισόδου και εξόδου στη/από τη χώρα μας. Σπουδαία είναι επίσης και η συνεισφορά του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο κέντρο φιλοξενίας του Ελαιώνα, στο Ελληνικό, στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Παλαιού Φαλήρου και όπου έχει χρειαστεί μέχρι σήμερα.

Η Πάτρα βεβαίως δε θα μπορούσε να λείπει από το ανθρωπιστικό κάλεσμα! Μέχρι σήμερα, περίπου 30 Εθελοντές Σαμαρείτες, Διασώστες και Ναυαγοσώστες από το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Πατρών, έχουν συμμετάσχει σε όλες σχεδόν τις αποστολές στη Λέσβο και την Κω. Παράλληλα Νοσηλεύτριες του Σταθμού Πρώτων Βοηθειών των Πατρών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, όπως και διδάσκουσες της Σχολής Νοσηλευτικής έχουν προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στη Χίο και τη Σάμο.

Η εκτίμηση και η αναγνώριση του αθόρυβου έργου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού είναι δεδομένη. Η ηθική κυρίως συμπαράσταση είναι ίσως η μόνη αμοιβή των Εθελοντών του. Έτσι ο δημοσιογράφος Λεωνίδας Καλλιδώνης δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο "Όσο υπάρχουν άνθρωποι", στο οποίο κατέγραψε και παρουσιάζει την πολύπλευρη δράση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην ιατρική και επισιτιστική στήριξη των μεταναστών και των προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την Ειδομένη. Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε από τη ΕΡΤ1 στις 4 Δεκεμβρίου 2015, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Δείτε παρακάτω το α' μέρος του ντοκιμαντέρ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου