recent

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

ΝΕΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ - ΤΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ Ε. ΛΕΚΚΑΣ ΚΑΙ Α. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Βέβαιος πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό ακούστηκε ο Διευθυντής του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας πριν λίγο στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Επιβεβαιώνοντας και όσα ανέφερε ο κ. Τσελέντης σημείωσε πως η περιοχή είναι έντονα σεισμογενής, πως η δόνηση προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που έδωσε τον καταστροφικό σεισμό της Κεφαλονιάς το 2014 και ότι η μετασεισμική ακολουθία θα διαρκέσει.

Κατά τα άλλα είναι εξακριβωμένο ότι μια γυναίκα έχασε τη ζωή της όταν καταπλακώθηκε από τοίχο που κατέρρευσε όταν βράχος αποκολλήθηκε από κοντινό ύψωμα και χτύπησε το σπίτι της. Επιπλέον υπάρχουν αναφορές για μια ακόμη γυναίκα που πιθανόν αγνοείται.

Οι περισσότερες ζημιές εντοπίζονται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού και κυρίως στο
χωριό Αθάνι που βρίσκεται κοντά στο Πόρτο Κατσίκι και έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του κατοίκου, έχουν καταρρεύσει εκκλησίες, σπίτια και μαγαζιά.

Ο σεισμός σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο ο σεισμός είχε μέγεθος 6,5 Richter με εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιόμετρα. Η δόνηση έγινε αισθητή σε ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα καθώς και στις ανατολικές περιοχές της Ιταλίας. Οι μετασεισμοί συνεχίζουν ασταμάτητα. Μόλις πριν 2' (10:35) σημειώθηκε μια ακόμη δόνηση αισθητή στην Πάτρα.
Το γεγονός ότι το επίκεντρο ήταν σε θαλάσσιο χώρο και όχι επί του νησιού, φαίνεται ότι έσωσε για μια ακόμη φορά τη Λευκάδα από τα χειρότερα.

Νωρίτερα...

Την εκτίμησή του για τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε πριν από περίπου μία ώρα στην περιοχή της Λευκάδας δημοσίευσε μέσω του λογαριασμού του στο Facebook ο έγκριτος σεισμολόγος κ. Άκης Τσελέντης.

Στην εκτίμησή του εφιστά την προσοχή όλων και κυρίως των αρμοδίων, αφού όπως αναφέρει η περιοχή έχει πλούσιο σεισμολογικό ιστορικό...


Δείτε παρακάτω τι ακριβώς αναφέρει:


"Σχετικά με τον πρόσφατο σεισμό στη Λευκάδα έγινε στο ΒΒΑ άκρο του γνωστού ρήγματος που έδωσε τους σεισμους στο Ληξούρι. Απαιτείται μεγάλη προσοχή γιατι η περιοχή εχει μεγάλο σεισμικό δυναμικό. Σίγουρα θα εχουμε πολυ πλούσια μετασεισμική δράση με ισχυρούς μετασεισμούς που μπορει να φτάσουν τα 5.5 Ρίχτερ. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τις καταγραφές του σεισμογράφου του Γεωδυναμικού στο Φισκάρδο http://bbnet.gein.noa.gr/plots/FSK.html καθώς και στην ιστοσελίδα του Γεωδυναμικού."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου