recent

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε, την Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013, απόφαση για τον ορισμό της 6ης Απριλίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη.

Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης υιοθετήθηκε ομόφωνα από τα κράτη-μέλη, παρουσία του Πρόεδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Dr. Jacques Rogge, αθλητών και άλλων προσωπικοτήτων, ενώ μετά την ολοκλήρωση της επίσημης συνεδρίασης ακολούθησε ημερίδα αφιερωμένη στο ρόλο του Αθλητισμού στην ανάπτυξη και την ειρήνη.

Επισημαίνεται ότι η επιλογή της 6ης Απριλίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη έγινε κατόπιν πρότασης της Ελλάδας στον ΟΗΕ, καθώς αυτή είναι η ημέρα έναρξης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 1896 και αναβίωσης του Ολυμπιακού ιδεώδους.

Η Ελλάδα, ως η κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, της Ολυμπιακής ιδέας και ως μία από τις χώρες που στηρίζουν έμπρακτα την παγκόσμια αθλητική συνεργασία και έχουν προωθήσει συστηματικά την ιδέα της αναβίωσης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ήταν από τους βασικούς εμπνευστές και κηδεμόνες της αξιέπαινης αυτής πρωτοβουλίας, καθώς θεωρεί ότι είναι καίριος ο ρόλος του αθλητισμού στην προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης, της αλληλοκατανόησης, της εξάλειψης των διακρίσεων, της ευγενούς άμιλλας, της ανάπτυξης, καθώς και στην προαγωγή της διεθνούς συναδέλφωσης και συνεργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου