recent

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

ΑΘΩΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΕΙΤΟ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ!!!!


Όπως σας είχαμε ενημερώσει μέσω του Mavrodafni, ο Σπύρος – Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα, Έλληνας πολίτης, κρατείτο παρανόμως εδώ και μήνες στις φυλακές του Μπουρούντι, διότι ως αξιωματικός της Μπουρουντιανής αστυνομίας, αρνήθηκε να εκτελέσει εντολές βίαιων πρακτικών, οι οποίες μπορούσαν να οδηγήσουν σε δολοφονίες αμάχων διαδηλωτών. Η επιλογή του να ακούσει τη φωνή της συνείδησής του και να μην

υπακούσει εντολές άνωθεν, τον έφερε σε σύγκρουση με τους ανωτέρους του και την Μπουρουντιανή κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να συλληφθεί με την κατηγορία της συμμετοχής στην απόπειρα πραξικοπήματος του Μαΐου του 2015. 

Σήμερα, σχεδόν εννέα μήνες μετά τη σύλληψή του εξεδόθη η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Gitega, με την οποία ο Σπύρος-Ρίτσαρντ απαλλάχθηκε από όλες τις απαγγελθείσες σε αυτόν κατηγορίες περί συμμετοχής σε πραξικόπημα και κηρύχθηκε αθώος. Αναμένεται η αποφυλάκισή του σε λίγες μέρες και η επιστροφή του στην Ελλάδα, προκειμένου να επανενωθεί με την οικογένειά του, τη σύζυγό του και τον τρεισήμιση ετών γιο του.

Κρατούμενος στο Μπουρούντι
Δυστυχώς, οι συγκατηγορούμενοί του δε στάθηκαν το ίδιο τυχεροί... Οι περισσότεροι καταδικάστηκαν σε ισόβια ή τριακονταετή κάθειρξη. Η δίκη "παρωδία" ξεκίνησε πριν από ένα περίπου μήνα και υπήρξε επεισοδιακή. Στερήθηκε από τους κατηγορουμένους το δικαίωμα πρόσβασης στα στοιχεία της δικογραφίας, τα αιτήματα για αναβολή της δίκης απερρίφθησαν, απεβλήθησαν από την ακροαματική διαδικασία οι συνήγοροι υπεράσπισης -ένας μάλιστα εκ των συνηγόρων κατηγορήθηκε ως συμμέτοχος στο πραξικόπημα, προκειμένου να δημιουργηθεί κλίμα φόβου. Η Κατηγορούσα Αρχή πρότεινε την ισόβια κάθειρξη για όλους τους κατηγορούμενους, μηδενός εξαιρουμένου.

Οι διεθνείς δικηγόροι του Σπύρου-Ρίτσαρντ είχαν ήδη προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια, προκειμένου να διερευνηθεί η κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του καθ' όλη τη διάρκεια της κράτησής του, κατά την οποία υπέστη βασανισμούς προς απόσπαση δήθεν ομολογίας του. Προκειμένου να γνωστοποιηθεί η υπόθεση του Σπύρου, έχει δημιουργήθει στο facebook το group "FREE SPIROS RICHARD HAGABIMANA", το οποίο αριθμεί σήμερα σχεδόν 13.000 μέλη. Επίσης, έγινε μια μεγάλη προσπάθεια συλλογής ηλεκτρονικών υπογραφών μέσω της δημοφιλούς ιστοσελίδας διοργάνωσης δικτυακών δημοψηφισμάτων Avaaz (συγκεντρώθηκαν περίπου 3.500 υπογραφές), προκειμένου το ψήφισμα να επιδοθεί στα αρμόδια Ευρωπαϊκά και Ελληνικά Όργανα, ώστε να διερευνηθούν οι βασανισμοί, στους οποίους υπεβλήθη ο Σπύρος και να διασφαλιστεί η διεξαγωγή δίκαιης δίκης δια της παρουσίας διεθνών παρατηρητών.Η πίεση που ασκήθηκε από τη Διεθνή Κοινότητα ήταν εντονότατη. Όλες οι ανωτέρω προσπάθειες είχαν ως αποτέλεσμα να αναδειχθεί η υπόθεση του Σπύρου ως ένα διεθνές γεγονός. 
 
Μέσα από τις φυλακές-γκέτο της Gitega, όπου ακόμα κρατείται εν αναμονεί της αποφυλακίσεώς του, ο ίδιος ο Σπύρος, εμφανώς συγκινημένος, ευχαριστεί από καρδιάς όλους όσους πίστεψαν στην αθωότητά του και αγωνίστηκαν για αυτόν.

Η περιπέτειά του αποτελεί φωτεινή απόδειξη ότι η επιλογή του δρόμου της ηθικής και της ενσυνειδησίας δικαιώνεται τελικώς παρά τις αντιξοότητες μέχρι την αίσια έκβαση της δύσκολης διαδρομής...

Το άρθρο περιέχει πληροφορίες από το group στο facebook "FREE SPIROS RICHARD HAGABIMANA".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου