recent

Σάββατο 2 Μαΐου 2015

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΒΑΚΤΗΡΙΟΥ Xylella Fastidiosa ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ "ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΑΧΕΙΑΣ ΚΑΤΑΠΤΩΣΕΩΣ" ΣΤΑ ΕΛΑΙΟΔΕΝΔΡΑ

Τα πρώτα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του βακτηρίου Xylella Fastidiosa ενέκρινε χθες η Μόνιμη Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα Φυτά, τα Ζώα, τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για μέτρα που έχει προτείνει η Κομισιόν, ενώ σήμερα θα συζητηθούν προτάσεις και λύσεις για το πρόβλημα σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, «τα νέα μέτρα απαιτούν από τα κράτη μέλη να ειδοποιούν για νέα κρούσματα εμφάνισης του βακτηρίου, να πραγματοποιούν επίσημες δειγματοληπτικές έρευνες και να επισημαίνουν και να αποκλείουν άμεσα τις μολυσμένες περιοχές. Αυστηρά μέτρα εξολόθρευσης του βακτηρίου θα λαμβάνονται σε αυτές τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του ξεριζώματος και της καύσης των μολυσμένων φυτών, καθώς και όλων των φυτών-ξενιστών σε ακτίνα 100 μέτρων, ανεξάρτητα από την φυτοϋγειονομική τους κατάσταση. Για ολόκληρη την επαρχία του Λέτσε στην Ιταλία προβλέπονται συντηρητικά μέτρα, καθώς εκεί η μεμονωμένη εξολόθρευση του βακτηρίου δεν είναι δυνατή. Βέβαια, θα πρέπει να «εξεταστούν» όλα τα φυτά σε ακτίνα 20 χλμ. από τα σύνορα της επαρχίας Λέτσε με τις επαρχίες του Μπρίντεζι και του Ταράντο.

Αυστηροί περιορισμοί θα υπάρξουν για τις εισαγωγές φυτών (δενδρυλλίων κλ.π.) σε χώρες της Ε.Ε., που είναι γνωστό ότι μπορούν να μεταφέρουν το βακτήριο. Ειδική απαγόρευση θα θεσπιστεί για την εισαγωγή καφεόδεντρων από την Ονδούρα και την Κόστα Ρίκα, λόγω της υψηλής επικινδυνότητάς τους για μόλυνση από το συγκεκριμένο βακτήριο.

Η έλλειψη αποτελεσματικής θεραπείας των φυτών από τη στιγμή που θα μολυνθούν, το μεγάλο εύρος των φυτικών ειδών που μπορούν να μεταφέρουν το βακτήριο, καθώς και η μεγάλη πιθανότητα να εξαπλωθεί περαιτέρω στην Ε.Ε., καθιστούν τη Xylella μία πολύ σημαντική απειλή για τον αγροτικό τομέα.

Τι θα κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το ΕΚ θα απευθύνει σήμερα το πρωί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερώτημα σχετικά με τα σχέδια για την αντιμετώπιση της επιδημίας του βακτηρίου Xylella fastidiosa, που έχει μολύνει χιλιάδες στρέμματα ελαιώνων στην Ιταλία. Θα τεθούν ερωτήματα επίσης για την πρόληψη της εξάπλωσής του σε άλλες περιοχές της ΕΕ καθώς και για τους τρόπους αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών που θα κληθούν να καταστρέψουν μέρος των ελαιώνων τους.

Οι ευρωβουλευτές θα ζητήσουν, επίσης, από την Επιτροπή να συνεχίσει τις έρευνες για την εξάλειψη των θανατηφόρων ασθενειών των φυτών που προκαλούνται από τα παθογόνα βακτήρια, όπως το Xylella fastidiosa. Θα ρωτήσουν αν είναι έτοιμη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θέσει αυστηρότερους περιορισμούς στις εισαγωγές φυτών.

Διαβάστε στον παρακάτω σύνδεσμο παλαιότερο άρθρο σχετικά με στοιχεία για την εξάπλωση της ασθένειας, τα συμπτώματά της και την αντιμετώπισή της.


Πηγή: Agro24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου